Sveriges underleverantörer förväntar sig en positiv vändning inom den ekonomiska situationen, enligt den senaste rapporten från arbetsgivarorganisationen Sinf. Trots den fortsatta tuffa ekonomiska miljön ser majoriteten av företagen Natomedlemskapet som en möjlighet till ökad affärsverksamhet.
Enligt rapporten anser 46 procent att lågkonjunkturen fortfarande pågår, medan 35 procent har varit tvungna att skjuta upp planerade nyanställningar. Majoriteten av företagen finansierar sina investeringar genom eget kapital, med endast 17 procent tar lån för kapitaltillskott.
Sinf betonar företagens långsiktiga synsätt och kontroll över verksamheten som anledningar till att undvika riskkapital. Rapporten visar att 41 procent av företagen upplever oförändrad omsättning och att 67 procent behåller sin produktivitet på samma nivå.
Trots utmaningarna inom arbetskraftsbrist och minskad lönsamhet förväntar sig 46 procent av företagen att en ny högkonjunktur ska inledas inom 6–12 månader. Över 70 procent tror på en vändning av konjunkturen inom ett år.
Sinf ser också Sveriges Natomedlemskap som en öppning för nya affärsmöjligheter, med 27 procent av företagen som tror på en positiv inverkan på sin verksamhet.
– Svenska underleverantörer har visat avancerad kvalitet och leveranssäkerhet, vilket är avgörande för Sveriges säkerhet. Det är nu viktigt att stödja företag i hur de kan leva upp till Natos krav, och att köpande myndigheter prioriterar svenska leveranser, säger Sanna Arnfjorden Wadström, representant för Sinf.
Andra statistiska uppgifter från rapporten inkluderar att 20 procent har ökat sin produktivitet, 25 procent har sett en omsättningsökning på över 20 procent och 31 procent har upplevt minskad lönsamhet.