Vad är vitsen med bra kvalitet om den inte gäller hela produkten? Visst är det konstigt att saker man köper ofta håller en hyfsad kvalitet, men så har man satt dit någon billig detalj som förstör funktionen och gör det nödvändigt att köpa nytt. Även ganska dyra grejer har delar som går sönder märkvärdigt fort och gör dem obrukbara.
Jag tar ett eget exempel ur högen. Vår spis, av ett känt märke, skulle fungera bra, om det inte var för rattarna som styr värmen på plattor och ugn. (Okej, den är så gammal att den har rattar inte touchkontroller.) Dessa rattar tål nämligen inte att rengöras, för då försvinner texten på dem. Eftersom man faktiskt måste göra rent i ett kök, tvingas vi numera gissa hur varm ugnen är och om plattorna står på max eller min.
Här har det uppenbarligen brustit betänkligt i tillverkarens kvalitetstänkande. Följden blir att vi snart måste köpa en ny spis och då väljer vi förstås ett annat fabrikat.Jag minns en tid när alla snackade kvalitet. Iso 9000 var det allmänna samtalsämnet, det anordnades kurser och skrevs böcker. Men det var då det. Idag hör jag ingen prata kvalitet på det sättet längre. Visst finns det tekniska system för kvalitetskontroll, men de kan aldrig ersätta verklig kunskap om vad kvalitet innebär.
Kanske beror det på de dåliga tiderna att kvalitet kommit ur modet. Hög kvalitet kostar pengar vilket ökar priset. Troligen vill också ekonomerna att vi ska tvingas köpa nytt eftersom det ökar konsumtionen, och det sägs ju att konsumtion ska rädda Sveriges ekonomi. Fast så länge vi anser att industriproduktion är något för låglöneländer, är ju betydelsen för Sverige begränsad. Att vi ständigt köper nya prylar gynnar framför-allt kinesiska och indiska fabriker, filippinska sjömän och polska lastbilschaufförer. Återstår den svenska detaljhandeln – förutsatt att vi inte köper prylarna på nätet från utlandet.
Man kunde tro att ointresset för kvalitet bara gäller konsumtionsprylar från lågprisländer, men jag hör också vittnesmål om svenska maskinbyggare som väljer den billigaste lösningen för att kunna sälja sina maskiner till ett lägre pris än konkurrenterna. Även valet av industrimaskiner avgörs alltså av ett lågt inköpspris, inte långsiktig ekonomi.Man kan klaga på tillverkarnas brist på kvalitetstänkande, men egentligen är ju problemet att vi kunder är så prisfixerade. Vi måste också ta till oss kvalitetstänkandet och kräva högre kvalitet. Visst, det kostar mer vid inköpstillfället, men lönar sig på sikt. Särskilt om man väger in sådant som driftekonomi och servicekostnader.
Visst är det kul med nya prylar eller maskiner. Men det är när det behövs – inte bara för att ersätta saker som gått sönder.
Dag Toijer
(Visited 18 times, 1 visits today)