Ny dansk teknik gör att mjölk kan pastöriseras med endast en tiondel så mycket energi som krävs vid användning av traditionell teknik. Vattenförbrukningen vid pastörisering sänks med den nya tekniken till en tredjedel. Detta kommer att revolutionera produktionen av flytande livsmedelsprodukter som mjölk, juice, vin och öl.
När man häller upp ett glas kall mjölk är det inte så många som tänker på att mjölken dessförinnan genomgått en värmebehandling för att eliminera skadliga bakterier. Hittills har det krävts att mjölken värms upp till minst 72 grader i minst 15 sekunder.
Men nu har företaget Lyras A/S utvecklat en teknik där bakterierna istället oskadliggörs av UV-ljus. Det sparar stora mängder energi och rent vatten som tidigare varit en del av processen och är samtidigt skonsammare för exempelvis mjölken.
– Lyras teknik kan ge en koldioxidbesparing i en storleksordning motsvarande minst 40 miljoner fat råolja årligen – och det enbart om den globala mejeribranschen skulle övergå till den. Samtidigt kan vi uppnå en besparing av dricksvatten motsvarande behovet hos 45 miljoner människor årligen.
För att inte tala om alla de rör, tankar och rengöringsmedel som inte längre behövs. Tekniken förhindrar även matspill eftersom bakteriekulturer kan kontrolleras betydligt bättre vid exempelvis ostframställning och eftersom färsk mjölk får betydligt längre hållbarhet i kylen ute hos konsumenterna, säger Rasmus Mortensen, CEO och grundare av Lyras.
UV-teknik oskadliggör bakterier
– UV-teknik är en grundligt beprövad teknik för att desinficera ytor och exempelvis vätskor som dricksvatten. Tekniken oskadliggör bakterier och har stor potential. Om man till exempel tar två petriskålar med lika många mikroorganismer och lyser på den ena med UV-ljus kommer man tydligt att kunna se att organismerna i den har oskadliggjorts.
De dör och växer inte mer. UV-ljus är mycket effektivt, säger Peter Roslev, lektor i biologi- och miljöteknik vid Aalborg Universitet.