Hur vill ni skapa bättre förutsättningar för företagen att investera i FoU i Sverige?
– Företagens forskning och utveckling är central i den gröna omställningen. Den skapar inte bara vinster för det enskilda företaget utan stärker både ekonomin och vår innovationsförmåga. Under vår tid i regeringen förstärkte vi FoU-avdraget genom att dels sänka arbetstidsvillkoret, dels höja taket för avdraget. Om det visar sig att dessa ändringar inte räcker till är vi beredda att överväga ytterligare insatser för att förbättra förutsättningarna för företagen att investera i FoU.
Tillgången till kompetens är en av industrins största utmaningar. Hur ser ni att tillgången på kompetens och matchningen på arbetsmarknaden kan bli bättre?
– Miljöpartiet har nyligen presenterat ett paket för att säkra industrins kompetensförsörjning. För att de gröna industrierna ska kunna exportera sina klimatsmarta produkter måste de ha rätt kompetens – alltifrån personal i deras fabriker till ingenjörer på deras huvudkontor. Flera av de stora bolag som ska börja exportera svensk klimatnytta har uttryckt sin oro över kompetensbristen offentligt. Här har politiken ett stort ansvar. Miljöpartiet går därför fram fyra åtgärder för att säkra industrins kompetensförsörjning:
-
Erbjud statlig finansiering för de som vill studera utanför sin kommun eller region, förutsatt att personen i fråga med god sannolikhet klarar utbildningen, samt att det förbättrar dess chanser att få ett jobb.
-
Skapa ekonomiska incitament för att individers privatekonomi inte ska stå i vägen för en flytt för studier eller jobb på annan ort.
-
Ta fram statliga garantier för att kunna få fram tillfälliga bostäder av olika slag snabbt för att klara den dramatiska ökning i utbildning och etablering som redan nu syns på flera platser där gröna industrier etablerats.
Hur ser du på kompetensutveckling och kompetensförsörjning inom automation och innovation?
– I dag har vi en arbetsmarknad med både många lediga jobb, och många personer i arbetslöshet. Därför måste vi satsa på utbildningar som möter arbetsgivarnas behov av kompetens, både nu och i framtiden. Det gäller inte minst de nya gröna jobben som växer fram över hela landet.
Tillgången till rätt utbildad arbetskraft är avgörande för jobben och välfärden. Många företagare oroar sig i dag för kompetensbrist och dålig matchning på arbetsmarknaden. Arbetsmarknadens parter har få möjligheter att påverka utbildningsutbudet, vilket i sig anses bidra till att kompetensen som företagare söker inte finns. Miljöpartiet ser att kompetensförsörjningen även bör fokusera och rikta in sig på nya områden, såsom tech-branschen.
Hur ska tillgång till stabil och prisvärd elektricitet för företag säkerställas som vill växa och ställa om från fossila energikällor?
– Miljöpartiet vill ge svenska hushåll och företag Europas billigaste el. Vi vill bygga ut den förnyelsebara energiproduktionen kraftigt. Vi vill bygga 150 tWh havsbaserad vindkraft till 2040 och 30 tWh solelsproduktion till 2030. Utöver detta måste vi effektivisera vår energianvändning. Här finns en enorm potential! Vi vill att staten ska ta 80 % av kostnaden för insatser som minskar elanvändningen i hushåll och flerbostadshus. Vi vill dessutom att företag, stora som små, ska kunna söka stöd för att effektivisera sin energianvändning. Slutligen vill vi investera i framtidens elnät. Det handlar både om att öka överföringskapaciteten och möjligheterna till lagring i både vätgas och batterier. Tillsammans med vattenkraften kommer detta skapa ett robust elsystem.
Sverige behöver ta stora kliv för att bli internationellt konkurrenskraftiga – vilka är de största utmaningar som ni ser det?
– Den största globala megatrenden just nu är omställningen till ett klimatsmart samhälle. Miljöpartiet vill säkerställa att svenska företag ligger i framkant. I praktiken handlar detta om att ge stora omställningsstöd, säkerställa att våra företag får rätt personal där de behöver den och smidigare tillståndsprocesser.
Robotlyftet var en del av regeringens nationella satsning inom Smart Industri som avslutades 2021. Har ni några planer för hur den kunskap och det nätverk som byggdes upp under de år som Robotlyftet genomfördes kan användas för att främja industrins utveckling framöver?
– De nätverk och den kunskap som byggs i och med statliga satsningar måste tillvaratas. Om vi sitter i regering igen efter valet kommer vi se över hur resultaten från alla satsningar kan användas på bästa sätt för att generera resultat.
Vilka förslag har ni på att förenkla regelverk och administration för att göra det enklare att starta och driva företag samt attrahera och behålla kompetent personal?
– Miljöpartiet vill införa ett avdrag för satsningar på kompetensutveckling, så att det blir mer attraktivt för företag. Vi vill att myndigheter ska dela information mellan sig så att företagare inte behöver skicka in info flera gånger.
Finns det något budskap du anser är viktigt att föra fram till de som läser det här och är intresserade av automation och digitalisering?
– Automation och digitalisering står i centrum för flera av de lösningar vi ser på samtidens och framtidens utmaningar. Det är högt prioriterat för Miljöpartiet.