Hur vill ni skapa bättre förutsättningar för företagen att investera i FoU i Sverige?
– Forskningens behov måste präglas av långsiktighet och stabila villkor vilket ställer krav på ändamålsenlig resursfördelning till universitet och högskola. Excellens ska vara drivande när resurserna fördelas. Genom en tydlig nyttogörandeaspekt kring anslagen för forskning kommer Sverige att kunna återta förlorad mark men också att erövra ledande positioner inom nya områden. Sverige bör vässa sin förmåga att ta vara på immaterialrättens effekter och kan gärna snegla lite på Finland i denna fråga.
Tillgången till kompetens är en av industrins största utmaningar. Hur ser ni att tillgången på kompetens och matchningen på arbetsmarknaden kan bli bättre?
– Industrin skapar väldigt många arbetstillfällen. Men regelkrångel och administrativa bördor håller företagen tillbaka. Behovet av regelförenklingar och att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden måste beaktas i mycket större utsträckning än idag. Därför vill vi göra LAS mer flexibel för att fler företag ska våga anställa. Vi förstärker också nystartsjobben, gör satsningar på Yrkesvux och inför flyttpeng om man flyttar dit jobben finns.
Hur ser du på kompetensutveckling och kompetensförsörjning inom automation och innovation?
– Vi vill se bättre regler för personaloptioner (avser främst mindre industrier/företag) och föreslår mer konkurrenskraftiga skatter på delägarskap för nyckelpersoner i växande företag. Detta bland annat eftersom många inom småföretag, som kan växa till stora, jobbar långa timmar med låg lön och erbjuds i stället optioner. Därför vill vi göra det enklare och mer konkurrenskraftigt att arbeta med incitamentsprogram.
Hur ska tillgång till stabil och prisvärd elektricitet för företag säkerställas som vill växa och ställa om från fossila energikällor?
– Sverige bör sikta på en fördubblad elproduktion till 2040 jämfört med idag. Byt ut målet om att all energi ska vara ”förnybar” till att vara ”fossilfri”. Modernisera kärnkraftslagen så att det blir möjligt att bygga fler än 10 reaktorer på de ställen där de behövs bäst. Inför ett leveranssäkerhetsmål och utveckla elmarknadsmodellen så att de planerbara energislagen får bättre betalt för sin systemnytta. För att sätta ett större tryck på utbyggnaden av vårt elnät vill vi göra stamnätet till riksintresse. Målet bör vara att minst halvera ledtiderna för utbyggnad.
Sverige behöver ta stora kliv för att bli internationellt konkurrenskraftiga – vilka är de största utmaningar som ni ser det?
– Att kunna locka talanger. Förläng tidsperioden som expertskatt kan gälla från fem till 10 år, med nedtrappning efter halva tiden. Incitamenten att förlägga verksamhet i Sverige och få högkvalificerade personer att flytta hit är fortfarande sämre än i många av våra konkurrentländer.
– Trygghetsfrågorna har börjat skada Sveriges anseende. Fler poliser behövs för att förebygga och utreda brott. 3 000 har slutat av andra skäl än pension sedan regeringen tog makten. Vi vill locka tillbaka dem med en lönebonus. Vi vill öka Tullverkets befogenheter att gripa in mot stöldgods som lämnar landet, kriminalisera ringa stöld (snatteri) och se till att polisen prioriterar bedrägeribrott.
Har ni några planer för hur den kunskap och det nätverk som byggdes upp under de år som Robotlyftet genomfördes kan användas för att främja industrins utveckling framöver?
– Tillväxtverket bör komma till Näringsutskottet och redovisa projektets resultat och även ge myndighetens egna rekommendationer för det fortsatta arbetet. En viktig aspekt som måste vara belyst är vad som hänt med de företag som varit involverade i Robotlyftet utifrån ett säkerhetspolitiskt perspektiv. Sverige måste höja sin insikt i vikten av att säkra strategisk kunskap så att den inte blir ägd av andra länders regeringar.
Vilka förslag har ni på att förenkla regelverk och administration för att göra det enklare att starta och driva företag samt attrahera och behålla kompetent personal?
– Vi vill se över reglerna kring skatteavgifter, förenkla byråkratin kring byggnadstillstånd och införa en princip om ”en regel in, två regler ut”. I kontakt med myndigheter ska det finnas en garanti om att företagare bara ska behöva lämna en och samma uppgift en gång. En sammanhållen handlingsplan för minskad regelbelastning bör tas fram med tydliga mål som återkommande följs upp i riksdagen. Utgångpunkten vid införande av nya EU-direktiv i svensk lag ska vara att lägga sig på miniminivån för inte missgynna svenska företags konkurrenskraft.
Finns det något budskap du anser är viktigt att föra fram till de som läser det här och är intresserade av automation och digitalisering?
– Sveriges potential är mycket stor men har inte blivit förverkligad fullt ut än. Vi är redo för att ta över och göra ett bättre jobb än dagens regering.