Tidningen Automation har ställt de viktigaste industrifrågorna till våra riksdagspartier. Svaren publiceras ett i taget, parti för parti, inför valet.
Centerpartiet: Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson.
Hur vill ni skapa bättre förutsättningar för företagen att investera i FoU i Sverige
– Den allra största andelen av svenska investeringar i forskning och utveckling kommer från privata investeringar och vi behöver skapa attraktiva forsknings- och innovationsmiljöer, och bättre villkor för företag att bedriva forskning i Sverige. Vi vill stärka samverkan mellan lärosäten och med näringsliv som är viktig för vår konkurrenskraft.
– Vi vill även stärka forskningsinstituten och inkubatorerna genom att erbjuda mötesplatser och testbäddar/demonstrationsanläggningar som är viktiga för framgångar i innovationsprocessen och för framgångsrik kommersialisering. Vi vill också se en utvärdering av det så kallade lärarundantaget, som gör att många forskningsresultat aldrig blir kommersialiserade, för att se om det är det bästa sättet att tillvarata de innovationer och uppfinningar som sker på svenska lärosäten.
Tillgången till kompetens är en av industrins största utmaningar. Samtidigt har Sverige en av EUs högsta arbetslöshetssiffror. Hur ser ni att tillgången på kompetens och matchningen på arbetsmarknaden kan bli bättre?
– Att beskriva detta som enbart en matchningsproblematik är inte längre tillräckligt. Bristen på kompetent arbetskraft med relevant utbildning är ett strukturellt problem. En grundläggande faktor är att utbildningssystemet har växt ifrån näringslivets behov. Den otillräckliga kopplingen mellan arbetsmarknad och utbildning behöver åtgärdas med politiska reformer som återigen belönar praktisk kunskap, stärker samverkan mellan näringsliv och utbildning, och skapar incitament för att utbilda sig till yrken som efterfrågas.
Hur ser du på kompetensutveckling och kompetensförsörjning inom automation och innovation?
– Det regionala och företagsnära perspektivet behöver stärkas. Vi vill att yrkeshögskolan byggs ut och antalet korta kurser blir fler. Fler måste få tillgång till yrkesinriktade kurser, för att kunna komplettera en tidigare utbildning. Det behövs dessutom fler olika yrkesutbildningar. Därför är det viktigt med utökat antal platser på yrkesvux så att fler kan studera. Utbildningarna måste också ges längre planeringsförutsättningar och antagningsreglerna ses över.
Hur ska tillgång till stabil och prisvärd elektricitet för företag säkerställas som vill växa och ställa om från fossila energikällor?
– För att fasa ut de fossila bränslena behövs ökad produktion, förbättrad överföringsförmåga, mer lagring, ökad användarflexibilitet och system för att upphandla stödtjänster. Vi behöver en nödplan för att påbörja en massiv utbyggnad av såväl elproduktionen som elnäten i Sverige de närmsta åren. Centerpartiet har lagt fram förslag om en nödplan för 50 nya TWh nästa mandatperiod och har samtidigt skarpa förslag om hur vi ska kunna klara vintern utan skenande elpriser, bland annat genom mothandel från svenska kraftnät och kraftfull effektivisering.
Utifrån ditt perspektiv – varför är automation och digitalisering viktigt för svenska företag?
– Digitalisering och automation är de starkaste utvecklingskrafterna i dagens ekonomi och Sverige måste vara med på tåget för att inte förlora vår konkurrenskraft. Digitaliseringen förstärker en trend med både globala nätverk och stora globala företag, men underlättar också för decentraliserade strukturer där växande småföretag kan ta större plats. Det är viktigt för utvecklingen av den svenska digitala ekonomin att se över hur vi kan säkra att innovativa verksamheter stannar kvar i Sverige, till exempel genom bättre möjligheter till investeringar. Det gynnar både ekonomin och den teknologiska kunskapsutvecklingen i Sverige.
Sverige behöver ta stora kliv för att bli internationellt konkurrenskraftiga – vilka är de största utmaningar som du ser det?
– Vi vill se en skattereform som bidrar till att skatterna blir lägre och skattesystemet som helhet blir lättare och mindre krångligt. Företagens lönekostnader behöver sänkas genom sänkta arbetsgivaravgifter och lägre ingångslöner. Vi vill reformera tillståndsprocesserna så att de bli mer effektiva, rättssäkra och förutsägbara. Vi behöver rusta och bygga ut el-, väg och järnvägsnäten.
Har ni några planer för hur den kunskap och det nätverk som byggdes upp under de år som Robotlyftet genomfördes ska användas för att främja industrins utveckling även framöver?
– Vi har inte specifikt tagit ställning till de slutsatser som dragits genom projektet Robotlyftet. Generellt är vår uppfattning att man alltid bör ta med sig lärdomar och erfarenheter från projekt i fortsatt arbete. En slutsats man kan dra från Robotlyftet och många liknande projekt är att staten och näringslivet har en viktig gemensam roll att se till att erbjuda stöd och utbildning till företagare om möjligheter med investeringar i ökad robotisering.
Vilka förslag har ni på att förenkla regelverk och administration för att göra det enklare att starta och driva företag samt attrahera och behålla kompetent personal?
– Pandemin gjorde att det uppstod nya rutiner mellan företag, kommun och andra myndigheter, som i många fall har visat sig vara positiva för båda parter. Vi vill nu att man utvärderar dem och håller kvar de positiva. Vi anser att det behövs en mer offensiv regelförenklingspolitik. Vi vill därför att Regelrådet får ökade resurser. Vi vill se att våra myndigheter arbetar mer med service och bättre kundbemötande i sina uppdrag. Servicekulturen hos svenska myndigheter är på många ställen god, men måste utvecklas och förbättras. Vi vill att myndigheterna ska agera på ett sätt som minskar väntetider.
Finns det något budskap du anser är viktigt att föra fram till de som läser det här och är intresserade av automation och digitalisering?
– Centerpartiet har Sveriges mest välutvecklade digitaliseringspolitik och cyberpolitik. Vi driver på för att öka det politiska engagemanget för digitalisering. Öppen data, öppen programvara och en mer insatt och engagerad politisk ledning är avgörande för att få satt kraft bakom orden om att Sverige ska vara en ledande digital nation.
– Sverige och svenskt näringsliv har en stark position i den digitaliserade ekonomin som måste vårdas och utvecklas. Samtidigt finns en överhängande risk att byråkrati och regler bromsar digitaliseringens möjligheter för nya tjänster, nya idéer och arbetstillfällen. Dessutom har digitaliseringen kommit olika långt i den offentliga sektorn vilket påverkar möjligheterna till bättre service för medborgarna. Det offentliga Sverige behöver gå före och inte som hittills, ligga åratal efter.