Facebook Twitter Instagram
    Tidningen Automation
    • Hem
    • Om Automation
    • Företagens Webbsida
    • Kontakta oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Mässor & Event
    • Tipsa oss
    Tidningen Automation
    Hem » Skadliga tungmetaller måste bort ur processvatten
    Gästkrönikan

    Skadliga tungmetaller måste bort ur processvatten

    2021-04-20
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    Metallbearbetningsindustrin behöver vatten för att rengöra sina produkter, och därför har utsläpp av metallhaltigt processvatten blivit allt vanligare, trots ökat fokus på hållbarhet och begränsningar för utsläpp av giftigt avfall.
    Uttrycket tungmetall avser alla metaller som har hög densitet och är skadliga eller giftiga i låga koncentrationer. Bland de farligaste tungmetaller som ofta finns i processvatten är nickel (Ni), kadmium (Cd), krom (Cr), koppar (Cu), arsenik (As), bly (Pb) och zink (Zn). Tungmetallernas farlighet kännetecknas av deras förmåga att bioackumuleras. Det innebär att små organismer absorberar tungmetallerna, och när de sedan äts av större organismer ackumulerar den större organismen tungmetallerna i en exponentiellt högre takt. När denna process fortsätter genom livsmedelskedjan kan koncentrationen av tungmetaller hos de djur som människor äter ha nått farliga nivåer, vilket kan leda till sjukdom eller allvarliga hälsobrister. Bioackumulering av tungmetaller har exempelvis kopplats till Alzheimers sjukdom, metaboliskt syndrom, hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, Parkinsons sjukdom och olika typer av cancer.
    Det finns flera konventionella metoder för att rena processvatten från tungmetaller; kemisk/fysisk behandling, jonbyte och elektrokemiskt avlägsnande. Dessa metoder delar tyvärr flera nackdelar: De är alla arbetsintensiva och arbetsberoende, systemen som kan utföra dessa metoder kräver omfattande underhåll och driftskostnaderna är för höga jämfört med nyare, mer avancerade metoder. Dessutom kan ingen av dessa metoder ta bort alla föroreningar från komplext vatten, vilket innebär att om ert processvatten bara innehåller två olika ämnen, till exempel tungmetaller och olja, kan dessa metoder endast ta bort en av dem.
    Det finns en teknik som erbjuder en billig, effektivare och enklare metod för företag när de ska rena sitt processvatten, e-mvr-teknik. e-mvr refererar till Envotherms mekaniska indunstning som är en patenterad zld-teknik som gör det möjligt för företag att automatisera sina reningsprocesser för processvatten med hjälp av ett miljövänligt alternativ till konventionella processreningsmetoder. Dessutom kräver e-mvr minimalt underhåll, har låga driftskostnader och framför allt renar det även det mest komplexa processvattnet.
    Envotherms destillationsprocess för processvatten har gjort det möjligt att separera vatten från alla andra vätskor med en energiförbrukning från 15 kWh/m3. Jämförelsevis ligger energiförbrukningen från liknande tekniker upp till tio gånger högre och föroreningsnivåerna i ”renat” processvatten är vanligtvis 5 gånger högre.
    Philip Hindsgaul-Nissen

    Automation

    Relaterade artiklar

    Gästkrönikan Automation2022-06-07

    Gör dig redo för hyperautomation – och inspireras av San Diego

    Gästkrönikan Automation2022-05-18

    Fem enkla steg för att förbereda din verksamhets data

    Gästkrönikan Automation2022-05-03Uppdaterad:2022-04-28

    0 + 5 = 68

    Gästkrönikan Automation2022-04-13Uppdaterad:2022-04-20

    Tätt samarbete mellan verksamhet och teknik avgörande för att dra full nytta av AI

    Kommentarer är stängda.

    Verkstadstidningen Förlags AB

    Co / Automation

    Box 2082

    169 02 SOLNA

    Vx 08-514 934 00

    automation@vtf.se

    LinkedIn
    Få nyheter i mailen
      © 2022 Tidningen Automation ---

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka.