Facebook Twitter Instagram
    Tidningen Automation
    • Hem
    • Om Automation
    • Företagens Webbsida
    • Kontakta oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Mässor & Event
    • Tipsa oss
    Tidningen Automation
    Hem » Så ska vi överbrygga kompetensklyftan i industrin
    Gästkrönikan

    Så ska vi överbrygga kompetensklyftan i industrin

    2020-07-07
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    Kompetensklyftan blir bara större och större, det har tillverkare och arbetsgivare fått höra i många år. Hur kan vi överbrygga den klyftan?
    Industrin utvecklas snabbare än någonsin, och de kompetenser som krävs för många roller blir allt mer avancerade. Utvecklingen hos företag har varit spännande tekniskt sett, men arbetstagarna har inte utvecklat sina kompetenser i samma takt. Arbetslösheten förväntas att öka i Sverige, ändå står tjänster lediga och det är uppenbart för mig att vi måste uppdatera tillgängliga inlärningsverktyg för att hinna ikapp den skenande tekniska utvecklingen.
    Ta den digitala tvillingen, en virtuell modell av en fysisk produkt eller process, som ett exempel. Oavsett om den innebär en virtuell representation av en hel anläggning eller en enda maskin, gör denna populära tekniska trend det möjligt för industrin att testa maskin- och systemkonstruktioner virtuellt innan de åtar sig kostnader. Denna teknik kommer att förändra hur vi människor interagerar med industriella maskiner och processer fullständigt, men den är också ett verktyg som kommer att leda till väsentliga kostnads- och tidsbesparingar.
    Digitala tvillingar är viktiga även för arbetstagarna – som utbildningsverktyg. Utbildningsmöjligheterna i en virtuell värld är oändliga. Personalen har inte tid att delta i långa utbildningar utöver arbetet och arbetsgivarna har ofta inte tillräckligt med tid eller pengar för att möjliggöra det. Digitala utbildningar kan ge de specifika kunskaper som personalen behöver och kan visa hur kunskaperna ska tillämpas på själva arbetet.
    Jag tror givetvis inte att praktiska utbildningar kommer att försvinna (det borde de inte heller), men digitala utbildningar kan komplettera dem vid behov. Vi kallar denna typ av inlärning för ”mikroinlärning”, eftersom den lägger fokus på vissa delar av en uppgift eller processer i en takt som passar personalen. Inom industrin erbjuder sådan inlärning viktigt relevant innehåll och interaktiv inlärning för personal som håller på att anpassa sig till en ny roll eller ny teknik. När yngre generationer börjar komma ut på arbetsmarknaden blir det allt viktigare att dessa hjälpmedel används som utbildningsverktyg.
    Att överbrygga kompetensklyftan kommer att kräva ett långsiktigt åtagande från både arbetsgivare och personal. Det är viktigt att arbetsgivare möjliggör digital utbildning för sin personal och uppmuntrar dem att ta sig tid att öva och utveckla sin kompetens, men personalen måste också åta sig att lägga tid på utbildning. När det lyckas talar resultaten för sig själva – förbättrad produktivitet i verksamheten och personal som tar eget ansvar för att fortsätta sina yrkesbanor i olika branscher. Allt fler tillverkare över hela världen står nu inför brist på kompetens och arbetskraft på grund av en växande kompetensklyfta, och därför är fördelarna oändliga för både företag och personal som tar till sig ny teknik, som digitala tvillingar.
    Felix Langkjaer

    Automation

    Relaterade artiklar

    Gästkrönikan Automation2022-06-07

    Gör dig redo för hyperautomation – och inspireras av San Diego

    Gästkrönikan Automation2022-05-18

    Fem enkla steg för att förbereda din verksamhets data

    Gästkrönikan Automation2022-05-03Uppdaterad:2022-04-28

    0 + 5 = 68

    Gästkrönikan Automation2022-04-13Uppdaterad:2022-04-20

    Tätt samarbete mellan verksamhet och teknik avgörande för att dra full nytta av AI

    Kommentarer är stängda.

    Verkstadstidningen Förlags AB

    Co / Automation

    Box 2082

    169 02 SOLNA

    Vx 08-514 934 00

    automation@vtf.se

    LinkedIn
    Få nyheter i mailen
      © 2022 Tidningen Automation ---

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka.