”Danmark är en stormakt – Sverige sackar efter”, så löd rubriken till en debattartikel undertecknad två av Sveriges stora namn inom robotik och automation, Ove Leichsenring och Gunnar Bolmsjö.
Toppchefen Mathias Wiklund berättar om cobotar och det svenska arvet. – Jag håller med. Vårt fokus i Sverige på bilindustrin och stora robotar har gjort oss konservativa och vi har letat lösningar i det som finns i stället för att driva innovation inom nya områden, säger Mathias Wiklund, Chief Commercial Officer på Universal Robots.
I Sverige kom automation och industrirobotar tidigt till industriföretagen via bilindustrin. ABB var med från starten och därför har de en stark hemmamarknad i Sverige.
– Bilindustrin jobbar med volym och många tunga moment. Därför blev också industrirobotarna stora och ofta anpassades de efter enstaka uppgifter. Det är dyra installationer, men de går att räkna hem tack vare stora produktionsvolymer, berättar Mathias Wiklund.
Mindre företag tvekar om robotar
Det här satte standard för hur man valde att arbeta med automation i Sverige bland de större företagen inom tillverkningsindustrin. Och det är fortfarande anledningen till att många mindre verksamheter är tveksamma till att investera i robotar, då de tror att det kräver stora volymer för att räkna hem kostnaden.
I Danmark är historien robotar och automatisering helt annorlunda. Där är det snarare så att det bara finns en typ av robot, en standardprodukt som är enkel att anpassa själv.
– I Danmark är det inte enstaka branscher som drivit fram automation, utan snarare bredden och möjligheterna att automatisera i liten skala, säger Mathias Wiklund och fortsätter:
– Det är jättespännande, eftersom det handlar om ett annat mindset hos kunderna. Det har i sin tur har drivit marknaden åt ett helt annat håll.
De första cobotarna sågs som leksaker
Mathias Wiklund, född i Skellefteå, har följt utvecklingen i branschen på nära håll och på flera olika marknader. Från studier i maskinteknik på Luleå Universitet via jobb på svenska ABB, italienska Comau och tyska Kuka har han sett hur automatiseringsindustrin har vuxit och skiftat i karaktär, såväl globalt som i Sverige. Han kommer själv ihåg tiden när han jobbade på ABB och danska Universal Robots var först med att introducera mindre kollaborativa robotar, så kallade cobotar. De möttes i början med stor skepsis och kallades ofta för leksaker.
– Jag och många andra i branschen hade svårt att förstå vad vi skulle använda en sådan robot till. Vi som kom från ett teknikdrivet bolag som ABB menade att robotarna skulle vara snabba och effektiva. Ingenjörskonsten var vår drivkraft, så det enkla föll oss aldrig på läppen. Istället för att satsade på enkelhet, satsade vi på skalbarhet berättar Mathias Wiklund.
Modigt av Universal Robots
De små cobotarna var raka motsatsen till de tunga industrirobotarna som fanns på många ställen i svensk tillverkningsindustri. De var enkla, billiga och kunde bara lyfta några kilo. Men – de kunde samarbeta sida vid sida med människor, utan säkerhetszoner.
– Det var ett extremt modigt drag av Universal Robots att utmana en så etablerad och komplex marknad som industriell automation – och dessutom göra automationen säker, enkel och billig att investera i, säger Mathias Wiklund.
– Det är helt och hållet Universal Robots förtjänst att det finns en cobot-marknad. De har byggt upp den helt själva och det är inte en slump att alla de stora aktörerna är intresserade av en del av den.
Vad kan Sverige lära av det danska robotundret?
– Jag tror att vi i Sverige behöver både ett omtag och nytänk, framför allt på universiteten. Vi måste titta bredare på automation och se alla möjligheter. Idag är det alltför nischat på enstaka marknader och branscher på grund av vårt starka arv, säger Mathias Wiklund och fortsätter:
– Teknik är levande och vi måste följa vad som händer i andra branscher, bolag och i andra länder. Marknaden är global och det måste stora företag också vara idag.
Han menar att Sverige har alla möjligheter att lyckas om vi öppnar och lär oss mer av andra länder och branscher.
– Det finns en enorm potential för svenska företag, men då måste vi utnyttja det som redan finns i Sverige av andra kulturer och nätverk än de traditionella.
Han pekar också på politikerna som en del av lösningen.
– De måste lyfta blicken och lyssna på fler än de inhemska verksamheterna. De måste se utmaningarna bredare och inte göra sig beroende av en typ av lösning.
– Finska Nokia är väl det bästa exemplet på ett stort, fint bolag som gått i stöpet. De fick allt stöd de kunde få, men tappade eftersom de inte följde med i utvecklingen, säger Mathias Wiklund.
En riktig framgångssaga
Universal Robots är en riktig framgångssaga. Företaget har gått från en startup i källaren på universitetet i Odense till ett globalt företag på drygt tio år. Enligt Mathias Wiklund beror mycket av den framgångssagan på att man från start varit öppna för samarbeten.
– Universal Robots var först ut på marknaden med en standardprodukt och hade kunnat jobba traditionellt och utvecklat den på egen hand. Men de öppnade för samarbeten och partnerskap i stället för att ta stora, tunga egna investeringar.
– Det har gett oss ett stort nätverk med enorma möjligheter att utveckla produkter i partnerskap med dem som faktiskt kommer att använda dem, säger Mathias Wiklund.
Idag används kollaborativa robotar i många olika branscher med flera olika syften. De kan implementeras i produktionsledet sida vid sida vid människor, de kan flyttas och omprogrammeras för att möta förändrade behov och de kan förbättra arbetsmiljön för anställda genom att utföra farliga, smutsiga eller repetitiva arbetsuppgifter. Dessutom går det fort att få tillbaka investeringen. Universal Robots räknar med att marknaden kommer växa fyrfaldigt på fem år. Och även om industrirobotarna fortfarande dominerar i Sverige, menar Mathias Wiklund att cobotar har en ljus framtid även här.
Idag förstår industrin coboten
I Sverige ser allt fler potentialen med kollaborativ automation för att lösa utmaningar i verksamheten, till exempel personal- eller kompetensbrist eller för att förbättra arbetsmiljön för de anställda.
– Flera aktörer på marknaden, bland annat ABB, har dessutom insett behovet av cobotar och tagit fram egna modeller. Det är positivt för branschens utveckling, säger Mathias Wiklund och avslutar:
– Nu hänger det på oss som robottillverkare att göra ännu mer för att nå ut till såväl företag som till universitet. Vi behöver hjälpas åt för att tillsammans kunna se bredare på automation och för att se alla möjligheter som finns där ute. En cobot kan göra stor skillnad på en institution eller i en i innovativ startup.
Framtiden är kollaborativ
Svetsning är traditionellt en av de riktigt stora applikationerna för industrirobotar.
– Det var också något som vi länge trodde var omöjligt att köra med en cobot, säger Mathias Wiklund.
Men idag är det annorlunda. Det tar mindre än en timme att visa kunderna hur de kommer i gång med svetsning med en cobot.
– Duktiga svetsare är en bristvara idag och vi erbjuder i princip möjligheten att klona dem. Det är en investering som återbetalar sig på nolltid. Därför har svetsning blivit vårt mest spännande och snabbväxande segment.
Och dessutom ett lysande exempel på varför cobotar är en del av framtiden inom automation.