Framtiden för robot- och automationssektor ser ljus ut. Men för Tor Bratt var det en bransch han han inte ens funderade på som alternativ att jobba inom. Han är maskiningenjören som pluggat teknisk design på Lunds Tekniska och som nu brinner för automation och robotteknik.
– När jag pluggade teknisk design som är en blandning mellan maskinteknik och industriell design hade jag absolut inget intresse varken för automation eller robotar. Men så halkade jag in i den här branschen av en händelse, berättar Tor Bratt.
Det var en annons på Facebook som väckte hans intresse. Startupföretsget Odigo Smart Factory annonserade efter att anställa en person och Tor som precis tagit examen skickade in en ansökan på vinst och förlust. Hans inställning var att man alltid kan testa.
Tre år senare är han kvar på Odigo Smart Factory och han beskriver tiden som både en kreativ och teknisk utvecklingsresa både för företaget men också för sin egen del.
– I dag är vi tre anställda i företaget inklusive grundaren Markus Engström. Och med tanke på att jag inte ens kunde föreställa mig att jobba med det här när jag studerade så känner jag att detta är ett jobb som faktiskt passar mig riktigt bra.
Odigo Smart Factory bygger och integrerar helhetslösningar genom robotisering med kollaborativa robotar.
– I arbetet ingår allt från programmering, testa produkter till att bygga upp stationer. Det är både ett utvecklande och varierande jobb. Och jag kan ärligt säga att jag aldrig har tråkigt på jobbet eftersom jag får göra så mycket olika saker, säger Tor Bratt.
Tor menar att skillnaden egentligen inte är så stor mellan det han utbildade sig och det han jobbar med idag. Utbildningen gick i mångt och mycket ut på produktutveckling och att komma på nya idéer och att vara kreativ.
– Även här ingår det att tänka utanför boxen och att komma på lösningar åt kunder som vill automatisera framför allt monotona och repetitiva arbetsmoment.
Ofta vet inte kunden själv vad eller hur man ska lösa detta och då kliver vi in och hjälper till med att hitta lösningarna. Det innebär också att vi nästan uteslutande jobbar med just unika lösningar, säger Tor Bratt.
Odigo Smart Factory har blivit lika mycket Tors baby som den är för grundaren. Och det finns mycket mer att göra och lära sig för Tor inom företaget. Hittills har han varit delaktig i 10 av företagens projekt där han också lärt sig av sina misstag.
– Stegen i projekten vi jobbar med har ofta samma steg så man har gått på minor flera gånger men också lärt sig av dem. Det jag blivit bättre på är att styra projekten och har kunnat ta över mer och mer i rollen som projektledare.
Nästa utmaning för Tor är att bli ännu mer självgående och att ta ett större ansvar vid de första kundkontakterna.
– Som jag ser det verkar detta vara framtiden. Och som världen fungerar idag där företag har svårt med kompetensförsörjning inom varje område så tror jag att en konsultverksamhet som vår har en tydlig plats, speciellt då vi riktar in oss mot mindre företag där vi också fungerar som en automationspartner och inte bara som installatör, säger Tor Bratt.
Summeringen av att kliva in i en bransch som inte fanns på kartan när Tor studerade är att så länge det finns ett tekniskt intresse så är det inte så svårt att komma in i arbetet med automation och robotteknik.
– Om fem år har vi byggt upp ett stabilt nätverk med kunder och vi jobbar med fler och kanske större robotar än vad vi gör idag. Och jag ser mig själv vara med på hela den resan fram till dess, avslutar Tor Bratt.