Många svenska företag oroar sig för återväxten. Med all rätt, det saknas många unga människor med rätt industriinriktad utbildning. Men lyckligtvis syns det att allt fler har börjat göra något åt saken. Vattenfall startar både ett eget gymnasium och en högskoleutbildning. Vattenfalls gymnasieskola i Forsmark kommer att erbjuda 120 elever möjligheten att läsa tekniskt eller naturvetenskapligt program i en unik miljö, med nära koppling till Sveriges största energibolag. Samarbetet inleds nu och de första eleverna kan enligt planen börja i den nya skolan höstterminen 2020.
Dessutom har Forsmarks Kraftgrupp och Ringhals tecknat ett avtal med Uppsala universitet för en högskoleingenjörsutbildning i kärnkraftteknik.
Forsmark och Ringhals stöjder utbildningen finansiellt för att säkra högkvalificerad kompetens långt in på 2040-talet, uppger de två företagen.
Första antagning sker hösten 2019 och målet är att attrahera studenter på bred front. Examensbenämningen är Högskoleingenjör i kärnkraftteknik.
– Allt fler inser kärnkraftens stora betydelse för att möta vår tids stora ödesfråga, nämligen klimatutmaningen. Kärnkraften är en framtidsbransch och utbildningen vid Uppsala universitet liksom Vattenfallgymnasiet i Forsmark är viktiga för en fortsatt hög kompetens i vår industri, säger Christopher Eckerberg, på Vattenfall i en kommentar till satsningen.
Och som Automaton tidigare har rapporterat om, belönade ITF en hel elevklass med sitt Framtidspris 2019. Det finns allt fler som engagerar sig i problematiken, så det finns hopp! Nu har vi kommit till sprotlovstider. Lite tipps om sportlovsaktiviteter som kanske väcker barns intresse för industri kan man hitta i den tryckta tidningen. Under tiden: länge leve sportlovet.”