Företaget Rock Safetys patenterade mätmetoder avslöjar problem i gruvor och tunnlar – långt innan de vanligtvis skulle ha upptäckts. Tekniken väcker även intresse utomlands.
Varje år installeras miljoner bergbultar, bara i Sverige, som förstärkning i berganläggningar som gruvor och tunnlar. Sprickor och kaviteter hos installerade bergbultar kan skapa stora problem i en redan riskutsatt miljö.
– För att kvalitetssäkra ingjutna bergbultar används vårt mätsystem CaviMetern, säger Leif Gustafsson, innovatör, teknisk fysiker samt grundare av Rock Safety.
Rock Safety är ett ungt företag som vuxit fram ur den svenska gruvindustrin. Företaget äger en patenterad teknik för kontroll och övervakning av bergsanläggningar. Med hjälp av CaviMeter-metoden kontrolleras enkelt om en bult är ordentligt ingjuten och sitter fast.
Spänningar i berget kan när som helst orsaka överbelastning som gör att bultarna går av eller lossnar, varför ett online system som Rock Safetys BSO (Bolt Status Online) hjälper till att övervaka utförd bergförstärkning.
Ett vanligt sätt att utföra inspektioner av berganläggningar är att skicka ner bergmekaniker i gruvan eller i en tunnel. Men med BSO underlättas arbetet genom att kontroller kan utföras från ett kontor ovan jord.
– Tekniken i vårt system BSO bygger på trådlösa sensorer, visuella och online, för övervakning, säger Göran Remahl, marknadschef och grundare av Rock Safety.
De visuella sensorerna BSL (Bolt Status Light) är till för dem som jobbar under jord. Händer något med en bult så larmar sensorn genom att blinka rött.
Online-sensorn mäter vad som händer inne i berget där de ingjutna bultarna sitter. Vid sprickor eller annat problem skickar sensorn en digital signal till en presentationsenhet ovan jord.
– Problemen kan upptäckas innan de ger konsekvenser. Informationen bidrar inte bara till bättre personsäkerhet utan också att höja produktionssäkerheten. Det ger bättre möjlighet till planerade produktionsstopp och möjlighet att isolera den del av gruvan som behöver åtgärdas, säger Göran Remahl.
Tekniken kan användas i alla typer av berganläggningar. Men det är framför allt i gruvor som går riktigt djupt ner under marken som tekniken nu väckt störst intresse – även utanför Sveriges gräns.
– Ju djupare gruva desto större blir bergspänningarna vilket ger ökade risker. Därför är en effektiv övervakning väldigt viktig. Av den anledningen har flera utländska gruvor visat intresse för vår teknik, bland annat världens största platinagruva som ligger i Sydafrika, avslutar Göran Remahl.