Smart Factory är ett Malmöbaserat automationsföretag som specialiserar sig på flexibla robotlösningar för industriell produktion. Företaget har uppmärksammats för sina cobot-baserade lösningar inom palletering, paketering och montering – och nyligen har en av deras mest lovande unga talanger, Niklas Wiest, blivit nominerad till ett pris inom automation för sitt arbete med just en sådan installation.
Niklas började sin resa hos Smart Factory genom sitt examensarbete, där han fick ett konkret problem att lösa hos ett företag som fortfarande hanterade hela sin paketering och palletering för hand. Utmaningen? Produkter i plastpåsar som varierade i vikt, volym och form – något som visade sig vara långt mer komplext än det först såg ut.
– Påsarna fylldes olika varje gång. En del blev platta, andra bulliga. Luften trycktes ut om de låg för länge. Det låter kanske enkelt att automatisera, men plastpåsar fylld med olika innehåll vill allt annat än automatiseras, säger Niklas.
Lösningen blev ett system med två högflexibla cobotar – en för paketering, en för palletering – som integrerades i kundens befintliga produktionsmiljö. Niklas var involverad från idé till installation.
– Jag tog fram ett koncept, projekterade, satte kostnadsförslag, CAD-layout – hela kedjan. Det kändes lite som att lära sig flyga medan planet redan är i luften. Men det gick, och det gav verkligen känslan att allt går att lösa.
En nyckel till framgången var förståelsen för kundens varierade behov.
– Vi arbetade med företag som var extremt kundanpassade. Då måste även vår automation vara flexibel. Det var det som gjorde projektet tekniskt utmanande – vi behövde en lösning som klarade variation, men samtidigt var säker, effektiv och ergonomisk. Idag fungerar allt. Det är så vi vill jobba – kunden ska känna ägarskap över lösningen och kunna lösa problem själva efteråt.
Niklas ser automation som något som kan avlasta människor från monotona och tunga arbetsmoment.
– Jag är egentligen rätt lat, säger han och skrattar. Jag gillar inte att dammsuga eller resa mig för att släcka lampan. Så jag började automatisera mitt hem. Men det handlar inte om att folk ska sluta använda kroppen – det handlar om att ge människor möjlighet att lägga sin energi på viktigare saker än att stapla tunga pallar.
På företaget där lösningen installerades fick ingen lämna sin anställning – tvärtom.
– De som tidigare packade fick gå över till tillverkningen. Effektiviteten ökade och arbetsmiljön blev bättre. Det är precis så det ska vara.
Att nu ha blivit nominerad till ett pris kom som en överraskning.
– Min chef nämnde det lite i förbifarten. ”Du kanske kommer med, eller inte.” Så när jag fick veta det blev jag rätt chockad. Men väldigt glad.
Han är också noga med att lyfta teamet bakom projektet.
– Jag var ny, och det var inte självklart att en ”gröngöling” skulle leda ett projekt. Men mina kollegor var otroligt hjälpsamma, och även kundens produktionschef bidrog mycket. Det var ett lagarbete från början till slut.
Nu arbetar Niklas med ett nytt projekt som involverar osthjul, kamerasystem och självkörande truckar – och framtidsnyfikenheten är intakt.
– Jag har bara skrapat på ytan. Automation inom logistik, visionteknik, självkörande system… det finns så mycket att utforska. Det här är bara början.