Efter flera års intensiv utveckling har ACG Kinna Automatic och ACG Nyström, som är medlemmar i TMAS (Textile Machinery Association of Sweden), tillsammans med JUKI Central Europe, levererat den första mikrofabriken för produktion av färdiga filterpåsar till en stor internationell kund inom filtreringsindustrin.
Mikrofabriken, som är helt automatiserad, förväntas revolutionera tillverkningsprocessen för vävda och icke-vävda filterpåsar. Tidigare har denna process krävt arbetsintensiva och tidskrävande skär- och sömnadsoperationer av tredjepartsleverantörer, vilket gör den nuvarande automatiserade lösningen särskilt innovativ.
Mikrofabriken består av två sammanlänkade moduler: Smart Filter Line (SFL) och Filtermaster 2.0. SFL ansvarar för att mata in tyg från rullar och vika det innan sömnaden, som kan utföras automatiskt, svetsas eller sys och tejpas beroende på specifikationer. Den modulära designen gör det möjligt att snabbt växla mellan olika sömnadsmetoder vid byte av produkt. Efter att tyget har skurits till exakta storlekar för varje enhet, matas det in i Filtermaster 2.0.
I Filtermaster 2.0 appliceras förstärkning, botten och snappringar på filterröret automatiskt med hjälp av en andra Juki-sömnadshuvud på en robotarm. Detta resulterar i fullständigt färdiga filterpåsar som är redo för förpackning.
– Automatiseringen av dessa centrala steg representerar den verkliga innovationen i denna mikrofabrik, vilket eliminerar behovet av omfattande manuellt arbete som tidigare krävts. Produktionen uppgår till 120 filterpåsar per timme, och hela processen övervakas av avancerade automatiska styr- och justeringssystem samt högupplösta visionkameror för kvalitetskontroll, säger Christian Moore, VD för ACG Kinna Automatic i en kommentar till magasinet Nonwoven-industry.com.
Moore tillägger att denna typ av automatisering är framtiden inte bara för filterpåsar utan för många branscher som är beroende av liknande förbrukningsvaror. Det är ekonomiskt och operativt fördelaktigt för filtreringsföretag att ha sådana produktionslinjer nära sina verksamheter och att vara självförsörjande för att möta efterfrågan och säkerställa leverans.
Filterpåsar används inom olika industriella processer och utgör en betydande del av den totala produktionen av tekniska textilier. Deras användningsområden inkluderar gjuterier, smältverk, förbränningsanläggningar, asfaltfabriker, energiproduktionsanläggningar samt trä-, textil-, komposit- och avfallshantering, mineraler, kemikalier, livsmedelsproduktion, läkemedel, elektronik och jordbruk.
Therese Premler-Andersson, generalsekreterare för TMAS, betonar betydelsen av automatisering och hållbara produktionsmetoder som möjliggörs av medlemmarnas innovativa teknik. Hon förutspår ytterligare framsteg inom detta område under de kommande åren.