Ytbehandling är ett område som alltmer moderniseras tillsammans med industrins utveckling. Mässan Scandinavian Coating tar sats i detta och presenterar det senaste inom automation och miljötänk. Den går den 20-21 mars i Köpenhamn och arrangeras av Bra Mässor tillsammans med Svensk Pulverlackteknisk Förening, SPF, danska Maleudstyrs- og anlægsleverandørernes branscheforening, MAB, samt Norsk Pulverlakkteknisk Forening, NPLF. Björn Lindforss, projektledare hos Bra Mässor, säger att det finns ett stort intresse för denna mässa: –Efter första omgången i Köpenhamn 2011 tyckte den danska branschföreningen MAB att det vore kul att göra det till ett nordiskt arrangemang och kontaktade sina svenska och norska motsvarigheter.
Trots de stora tyska mässornas dominans, finns det även behov av något nordiskt.
Hela Norden
Scandinavian Coating har blivit en mötesplats och mässa för hela den nordiska ytbehandlingsbranschen och mer internationell med deltagare från 15 länder och cirka 80 utställare som visar produktnyheter, utrustning och tjänster för ytbehandling av trä, plast och metall.
–Mässan är unik, det är den enda riktiga ytbehandlingsmässan för industriell ytbehandling. De andra mässorna som finns är mer specialiserade på grovmålning av oljeplattformar och liknande, säger SPFs ordförande Stefan Hjort som har varit med och planerat mässan och även ansvarat för konferensprogrammet. Automation, miljö, hälsa och information är mässans huvudtema.
–Närkontakt med kemikalier är inte bra, så där passar automation. Även miljövänliga ytbehandlingsmetoder existerar, pulverlackering t. ex. innehåller inte något lösningsmedel och det ska vi prata om på mässan, säger Stefan Hjort och fortsätter:
–Vi ska också prata om den nya tekniken som samlar information, alltså alla data som genereras av verktyg och maskiner för att ha koll på hur utrustningen mår för att kunna planera förebyggande underhåll.
En av de 80 utställande företagen är RobNor som deltar för andra gången.
–Vi ställer ut för att visa vår närvaro på marknaden. Eftersom vi är marknadsledande i Norden på lackering med robotar, känner vi att vi måste vara där. För att träffa våra gamla kunder men även för att hitta nya, säger Pelle Andersson, VD för RobNor.
Nya synsätt
Ytbehandling har varit något som kommer sist i processen hos många, menar Pelle Andersson.
–För oss som jobbar med automation och kommer med en avancerad produkt till en miljö där man jobbar väldigt enkelt är det en utmaning; utan fixturer och med manuellt arbete. Kulturen i måleriet släpar ofta efter utvecklingen i övriga företaget, kan man säga.
–Å andra sidan är ytbehandlingen ytterst viktig för vissa. Hos bilindustrin och dess underleverantörer till exempel, ser det helt annorlunda ut, säger Pelle Andersson.
Enligt Stefan Hjort är den stora utmaningen för tillverkande industri att integrera ytbehandlingen med hela tillverkningsprocessen så att den kan automatiseras och kopplas upp i enlighet med visionerna i industri 4.0.
Ytbehandlingen släpar efter av flera skäl. Ytbehandlingsjobb har i hög grad försvunnit från Sverige därför att arbetet är så lönekänsligt. En bidragande orsak är att dessa arbetsmoment tekniskt sett är svårare att automatisera.
–Arbetskraft är dyr i Sverige jämfört med många så kallade låglöneländer. Jag kan tänka mig att man sparar ungefär en fjärdedel av arbetskostnaden om man kan flytta ut produktionen. Det enda man kan göra istället är att automatisera. Och det är ett ganska stort steg att ta. Därför har vi fokuserat mässan på att visa och berätta om hur andra företag har gjort, säger Stefan Hjort som länge arbetat som konsult med Husqvarnas produktion.
–Husqvarna hade en väldigt ålderdomlig produktion med långa ledtider och dålig miljöprofil. Vi lade om produktionen, inklusive automation. Enligt min mening fick företaget nu världens modernaste ytbehandlingsanläggning, säger Stefan Hjort. Husqvarnas lyckade omläggning presenterar Stefan Hjort på mässans konferensdel tillsammans med representanter från Husqvarna, Miba och Unibap. Lösningar inom robotik, automatiserad kvalitetsavsyning och tillämpning av ai berörs under presentationen.
–På de flesta ställen i Sverige gör man idag som man alltid har gjort, med mycket manuellt jobb jämfört med svetsning eller andra metoder där det ofta finns en hög grad av automationstänkande, säger Stefan Hjort.
– Ytbehandling förekommer ofta i produktionen. Före ytbehandlingen kommer blästringen och mässan kommer bland annat att visa upp blästringsrobotar, säger Björn Lindforss: Där har vi en stor aktör från Finland, Blastman, och även ett polskt företag, Sciteex, som jobbar över hela världen med blästring.
Blastman visar en komplett cell med blästringsrobotar på scen som de byggt upp i sin monter. Det blir intressant och spännande att studera.
Vinnovaprojekt
Charlotte Ireholm är projektledare på RISE Material och produktion. Hon presenterar Digi-Load på mässan. Det är ett Vinnova-finansierat projekt som handlar om automatiserad hängning och avplockning av gods inför ytbehandling.
–Automatiserad hängning är inte enkelt. Det utförs på ett fåtal anläggningar, säger hon. Hängning är komplex och görs manuellt då det är svårt att ersätta mänskligt seende och en hands känsla med en robot. Ett antal utställare medverkar på seminariet, så det är ett bra tillfälle för alla att få berätta vad de gör på området, avslutar Charlotte Ireholm.
Mats Thorén