I Sverige försvinner nästan var femte liter dricksvatten på vägen till konsumenten, men i Linköping har man lyckats halvera förlusten. Genom att använda en digital modell, utvecklad av Tekniska verken i samarbete med WSP och Schneider Electric, har kommunen minskat sina vattenförluster till 8,4 procent – betydligt lägre än rikssnittet på 16 procent.
Den nya tekniken, som bygger på uppkopplade mätare och sensorer, skapar en digital tvilling av vattennätet i realtid. Detta möjliggör snabbare identifiering av avvikelser i vattentrycket och effektivare drift, vilket bidrar till att spara vatten, energi och pengar. Under 2022 motsvarade de minskade förlusterna i Linköping den dagliga vattenkonsumtionen för 22 000 personer.
– Genom att använda uppkopplade system har vi kunnat optimera drift och vattentryck samt sparat stora mängder dricksvatten, säger Sinan Nouri, utredningsingenjör på Tekniska verken i Linköping.
Svenskt Vatten, branschorganisationen, varnar för att kommunerna behöver investera ytterligare 10 miljarder kronor årligen för att förnya vatten- och avloppsinfrastrukturen och möta behoven hos en växande befolkning. Linköpings framgångsrika modell med smart teknik kan bli en förebild för andra kommuner.
– Bristen på rent dricksvatten är ett globalt problem. Att Linköping lyckats minska sina vattenförluster gör mig hoppfull om att fler kommuner kan följa efter, säger Jenny Larsson, vd på Schneider Electric i Sverige.