Termen “The Internet of Things” lär ha myntats av den brittiska datavetaren Kevin Ashton 1999 vilket skulle innebära att Internet of Things, IoT, nyligen fyllde 25 år.
IoT fortsätter att omforma företag, och tre trender framträder tydligt: hållbarhet, säkerhet och AI, trender som formar och utvecklar IoT från en teknisk lösning till en strategisk nödvändighet för företag och organisationer.
Vad är IoT?
Det finns många definitioner av vad en IoT-enhet är, för mig är det hårdvara som mäter, styr eller positionerar något. IoT i en större kontext används för teknikassisterat beslutsfattande baserat på verklig data, data som har potentialen att öka effektiviteten, minska kostnader och minimera miljöpåverkan.
Industriell IoT (IIoT) – revolutionerar effektiviteten
Industriell IoT är ett av de tydligaste exemplen på IoT:s potential att skapa värden. För de med lång erfarenhet inom industrisektorn är IoT:s förmåga att förbättra effektivitet, stärka produktkvalitet och sänka kostnader en naturlig förlängning av strävan efter operativa förbättringar inom industriell automation.
Enligt en rapport från Activant Capital uppskattas att Industriell IoT kan minska produktionskostnader med upp till 25%, vilket globalt motsvarar besparingar i nivå med Frankrikes BNP. En annan rapport från Deloitte visar att prediktivt underhåll kan minska underhållskostnader med 10–20% och minska driftstoppen med 20–25%.
Kevin Ashton menade redan 1999 att: “om vi hade datorer som visste allt som fanns att veta om saker […]skulle vi kraftigt minska svinn, förluster och kostnader. Vi skulle veta när saker behövde bytas ut eller repareras”. Vi anar redan här embryot till prediktivt underhåll, en viktig del av IoT idag. Prediktivt underhåll identifierar potentiella problem innan de leder till haverier och kan öka produktionskapaciteten med 5–10%.
Ett realistiskt problem
Oplanerade driftstopp uppstår i alla verksamheter, kostnaden för ett stopp varierar, där finns lika många sanningar som företag. Ju komplexare produktionsprocesser, desto högre kostnad vid stillestånd. Som ett globalt riktvärde kan anges att ett driftstopp för ett företag inom fordonsindustrin kostar 2 000 000 kr/timme medan kostnaden för ett företag som producerar konsumentprodukter är runt 300 000 kr/timme. Prediktivt underhåll är därmed viktigt för att minimera stopp och följdkostnader.
Ständig förbättring
Enligt Gartner är tillverkning en av de ledande sektorerna för IoT-tillväxt just nu, där Industriell IoT möjliggör för företag förbättra kostnadseffektivitet och kvalitet. IoT Analytics rapport “Top 10 IoT Use Cases” som belyser fördelarna med industriell IoT visar att resultaten är tydliga:
• 8,4% högre operativ effektivitet
• 4,6% förbättrad kvalitet
• 8,1% kostnadsminskning
Att IoT-system är allt mindre komplexa att implementera gör att industrier i allt högre grad satsar på IoT för hållbar tillväxt och konkurrensfördelar.
AI möter IIoT
Den kanske mest spännande utvecklingen inom IoT är AI:s intåg. AI älskar data, och IoT kan generera enorma mängder av det. En mänsklig begränsning är vår förmåga till snabb dataanalys av stora mängder data, något som AI kan bemästra. När AI och IoT kombineras kan vi öka precisionen och effektiviteten i de tjänster vi levererar utan samt förbättra säkerheten genom bättre analyser och insikter.
Edge-intelligens och AI
Kombinationen AI och IoT erbjuder en potential bortom dataanalys —AI kan i vissa fall integreras i IoT-enheter, vilket gör det möjligt att fatta smartare beslut lokalt. Så kallad Edge-computing innebär att databehandling sker lokalt i enheter eller nära sensorer, snarare än i centraliserade datacenter och adresserar begränsningarna med molnlösningar.
Genom lokal databehandling nära datakällan kan störningar minimeras och svarstider förkortas. Inom industriell automation behövs hög tillförlitlighet och motståndskraft. Lokala AI-algoritmer kan snabbt bearbeta data och agera utan beroende av centrala servrar. Å andra sidan kan inte enheter drivas på batteri då högre energiåtgång krävs för edge-computing i en jämfört med en sensor som ”bara” mäter och skickar data vidare.
Edge-AI är dock inte alltid lämpligt för att hantera komplexa AI-modeller som kräver uppdateringar från centraliserade datakällor. Dessa modeller tränas ofta på stora mängder sammanställd data, vilket edge-system sällan kan hantera.
Hållbarhet
IoT spelar en viktig roll i att skapa hållbarare industrier genom optimerad resursförbrukning, energibesparingar och förbättrade processer. Spårning och rapportering om miljöavtryck är en verklighet för många verksamheter och hållbarhet är också en av de främsta anledningarna att företag investerar i IoT-lösningar.
IoT erbjuder möjligheter att samla data på ett systematiskt sätt. Genom att utnyttja IoT för kontinuerlig optimering kan företag inte bara förbättra sina processer utan också spåra sin hållbarhetspåverkan på ett sätt som tidigare inte var möjligt.
Säkerhet blir obligatorisk
I takt med att IoT-användningen växer blir frågan om säkerhet allt viktigare. Antalet cyberattacker mot IT system ökar i samhället, och attacker mot IoT-system följer trendern. Enligt en rapport från 2023 ökade antalet attacker med 400%, vilket visar att dessa system blir alltmer intressanta att angripa. Utvecklingen leder till att nya globala säkerhetsstandarder och regelverk införs för att skydda både användare och system.
För att möta dessa utmaningar inför EU nya regler genom det uppdaterade RED-direktivet. Från och med augusti 2025 kräver direktivet att IoT-enheter som säljs inom EU uppfyller tydliga cybersäkerhetskrav. Nya standarder och regelverk skickar ett tydligt budskap om att säkerhet måste byggas in i varje IoT-system för att skydda användare mot potentiella hot och intrång.
IoT:s framtid ligger i balansen mellan tekniska framsteg, hållbarhet och en robust säkerhet, något som kräver både innovation och ansvarstagande, men IoT är på väg att gå från tekniklösning till att bli en av de viktigaste drivkrafterna för en hållbar och säker industriell framtid.