Visartelegrafer och generatorer – det var så det började för 175 år sedan. Idag kombinerar Siemens den fysiska världen med den digitala för att möta utmaningarna för en hållbar värld. Mikael Leksell, vd på Siemens AB och Siemens Nordics rekapitulerar företagets långa innovationshistoria.
Oktober 1847 bildades Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske på en bakgård i Berlin. Sex år senare levererade det unga företaget sina första moderna telegrafmaskiner till Sverige. Liksom i resten av Europa ville man dra nytta av den nya kommunikationsteknik – elektrisk telegrafi. Målet för den svenska regeringen var att bygga ett nationellt nätverk av telegrafi och i Siemens fann man rätt partner.
Med hjälp av utrustning från Siemens kunde de två första nationella järnvägslinjerna Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö, som både åtföljdes av en telegrafledning, invigas 1856. Det Berlinbaserade bolaget fortsatte att leverera ytterligare telegrafiutrustning de följande åren men de stora kommersiella framgångarna började komma inom ett annat område: kraftteknik. Även här var Sverige redan ledande och 1880 grundade Siemens sin första agentur i Sverige för att bättre kunna komma in på den svenska marknaden.
Enligt den tidens praxis representerades det utländska företaget av en lokal expert. J.E. Erikson hade kontakter vid det svenska hovet och blev på en bal bekant med den tekniskt sinnade kung Oscar II som 1885 vände sig till Siemens för prestigefylld beställning: att installera den första elektriska belysningen i Stockholms slott. Det banade väg för
att Siemens blev en viktig partner i utbyggnaden av Sveriges elektriska infrastruktur.
Sedan dess har den innovativa andan fortsatt. Bara under förra året skapade företaget över 4 000 nya uppfinningar och 2 500 nya patent och har över 300 000 anställda världen över som med hjälp av den innovativa tekniken – Technology with Purpose – hjälper kunder att möta dagens och framtidens utmaningar för en hållbar värld.
Utmaningarna idag skiljer sig såklart från utmaningarna på Werner von Siemens och Johann Georg Halskes tid. CO2-utsläpp och cybersäkerhet var inget man behövde bry sig om då.