Med flexibla, mobila robotlösningar och snabb programmering har Opiflex nominerats till Guldhanden i kategorin Årets Automationsinnovation. Företaget moderniserar industrin genom att göra automation möjlig även för små och medelstora företag (SME).
– Många SME-företag behöver automatisera men kan inte använda traditionella robotar. Det blev startpunkten för Opiflex, säger Johan Frisk, vd och grundare.

De största hindren för automation inom SME är många produktvarianter, brist på programmeringskompetens, behovet av att dela robotar mellan maskiner och höga säkerhetskrav. Opiflex har löst detta genom en mobil, flexibel robotplattform som gör det möjligt att flytta och programmera om robotar på några minuter – utan säkerhetsstaket.
– Vi har byggt en lösning där en vanlig ABB-robot kan delas mellan flera maskiner, vilket drastiskt ökar produktiviteten och minskar investeringskostnaderna. Vår patenterade ”Fenceless Safety”-lösning gör att stora robotar i full fart kan arbeta utan säkerhetsstaket och uppfyller alla säkerhetskrav i ISO 10218-2:2025, vilket är unikt, berättar Johan Frisk.
Till skillnad från cobotar, som har begränsad lastkapacitet och räckvidd, kan Opiflexs lösning hantera tunga och snabba industrirobotar på ett säkert sätt. Med avancerade sensorer och intelligenta algoritmer kan robotarna arbeta mycket flexibelt.
Enkel programmering
En av de största utmaningarna inom automation är den tidskrävande programmeringen. Opiflex har löst detta med sin patenterade mjukvara, Dynamic Program Generator, där operatörer utan robotkunskap enkelt kan lägga till nya produkter och flöden på bara några minuter.
— Roboten skapar sina egna banor och program automatiskt, utan behov av avancerad programmering, säger Johan Frisk, vd på Opiflex.
Systemet förstår robotcellens layout, hanterar signalutbyten och felhantering, samt genererar dynamiska banor för att optimera produktionen. Roboten plockar direkt från pall, vilket eliminerar manuellt hantering i magasin eller på transportbanor.
— En traditionell robotinstallation tar upp till sex veckor. Med vår lösning är allt klart på tre dagar – inklusive utbildning, testkörning och acceptans, tillägger Frisk.
Opiflexs flexibla robotceller har förändrat produktionsprocesser för företag med hög mix och låg volym. En av deras första kunder, som började använda Opiflexs robotar 2016, har kunnat flytta samma robot mellan tre olika maskiner och på så sätt maximerat produktiviteten.
– Vi ser att företag kan öka sin produktivitet markant och genom att dela roboten dra nytta av produktivitetsökningen vilket annars är svårt med fasta robotar då de normalt blir stillastående. Många av våra kunder säger att det förändrat hela deras sätt att arbeta, berättar Johan Frisk.
Framtiden för flexibel automation
För Johan Frisk handlar innovation om mer än teknik – det kräver ett nytt sätt att tänka.
– Vi leder den tredje robotrevolutionen genom att tänka utanför boxen. Många företag vill vara innovativa, men de sitter fast i gamla tankesätt. Vi utmanar oss ständigt för att skapa robusta, flexibla och framtidssäkra lösningar.
Och framtiden? Den är redan i sikte.
– Den fjärde robotrevolutionen är på väg. Men vad vi har på gång? Det behåller jag för mig själv ett tag tiil – jag gillar att chocka världen, avslutar Frisk.

