Med hjälp av en webb-baserad plattform kan simuleringsmodeller i 3D modelleras för att ersätta verkliga system. Innovationen signeras startup-företaget Simumatik. Företagets växtresa började i samband med att dess mjukvara för simulering lanserades i slutet av 2020. Plattformen används både inom industrin och utbildning och kunderna finns i Sverige, Europa och USA.
Simulering är ett vitt begrepp, allt från Finita elementmetoden, FEM, till flödessimulering med hög abstraktionsnivå.
– Vi ligger någonstans mitt emellan detta. Med vår mjukvara går det att skapa ett virtuellt system med fysikegenskaper som kan sammankopplas till PLC och robotikprogramvaror. Modellen beter sig som det verkliga systemet, säger Mikel Ayani, grundare och vd i Simumatik.
Mikel Ayani, flyttade från Spanien till Sverige för 12 år sedan. Han är utbildad automationsingenjör och förklarar att hans idé med mjukvaran startade med hans examensarbete.
– Sedan dess har jag tyckt att det är spännande att utveckla simuleringsmodeller för att verifiera automatiserade lösningar. Jag arbetade på ett företag som utvecklar automatiserade lagersystem i Spanien som lät mig testa mina idéer. Därefter flyttade jag till Skövde och började arbeta som konsult på Volvo. De såg värdet av min simuleringsmjukvara och vi började använda den i olika projekt, berättar han.
Digitala tvillingar är en ”hot topic” i Industri 4.0, men frågar man företag inom industrin så är det få som vet hur det ska användas. Mikel Ayani menar att företagen har svårigheter att integrera simulering i sin verksamhet, då kompetensen ofta saknas.
– I flera år har jag undervisat automationsingenjörer på Högskolan i Skövde, där jag låtit eleverna ta del av tekniken som jag har utvecklat. När de kommer ut i arbetslivet vet de både vad industrin behöver och kan också förklara för beslutsfattare varför tekniken behövs, säger Mikel Ayani. Fördelarna med vår plattform är enkelheten att använda jämfört med våra konkurrenter och möjligheten att digitalisera komponenter med CAD underlag.
– Vi har utvecklat en flexibel och skalbar lösning och byggt vår plattform så transparent som möjligt. Något som är viktigt för oss är att inte begränsa vilka styrsystem och styrtekniker våra kunder använder i sina processer. De kan fortsätta arbeta med samma mjukvara, men med möjligheten att använda virtuella modeller.
Mikel Ayani berättar vidare hur plattformen används inom industrin.
– Kunden kan använda sitt konstruktionsunderlag för att modellera en digital tvilling som ersätter den riktiga lösningen som inte är tillverkad ännu. Fördelen med detta är att kostsamma designproblem kan identifieras och korrigeras i ett tidigare skede.
Resultatet hjälper våra kunder att leverera en lösning som håller en hög kvalitet, tack vare virtuell driftsättning. Plattformen ger även utvecklarna en säker miljö att arbeta i, då den större delen av arbetet kan göras från kontorsstolen.
– Alla tester för automationslösningen kan köras virtuellt – vilket är både hållbart, ekonomiskt och energieffektivt, säger Mikel Ayani.
Modellen kan fortsatt användas under det riktiga systemets livscykel. Exempelvis om man vill modifiera eller optimera en maskin görs detta direkt i datorn utan onödiga driftstopp av den verkliga maskinen. Ett annat användningsområde är operatörsträning och ergonomistudier.
– Detta kan göras virtuellt i vår plattform genom VR-teknik. Det går också att estimera hur mycket energi en maskin förbrukar, och använda modellen för att optimera energiförbrukningen, säger Mikel Ayani.
Företaget är aktivt inom utbildning på universitet och gymnasium, men även forskning inom industri 5.0, säger Mikel Ayani.
– Elever tycker om dataspel och vår plattform liknar det mer än vad man tror. Detta gör att man kan “gamifiera” sina kurser så att studenterna kan komma igång snabbt och lära sig exempelvis PLC eller Python programmering på ett kreativt sätt.
I dagsläget har Simumatik ett bibliotek med många system som kan integreras i befintlig utbildning och kurser för att lära sig simulering.
– För att stödja våra kunder arbetar vi i två grupper, en som utvecklar vår plattform samt en som arbetar projektbaserat och med support, avslutar Mikel Ayani.