Gnosjö har blivit synonymt med driftighet, entreprenörskap och småföretagande. Familjeföretaget Bors Automation & Tools är ett av företagen i regionen. Företaget har gått från att tillverka designljusstaken Liljan till att bli ett fullfjädrat automationsföretag inom verktygsmaskiner på tre generationer.
Det som idag är Bors Automation &Tools startade i det lilla småländska samhället Bor i Drömminge inte långt ifrån Värnamo. Företaget som föddes i en källarlokal har genom åren och i etapper vuxit in i en större kontorsbyggnad med tillhörande fabriksdel. Bolagets närmare 60 år långa historia är ständigt närvarande. Det är också från den som Anders Henriksson, tredje generationens företagsledare i familjeföretaget, hämtar sin drivkraft – viljan att utveckla, förvalta och verka lokalt på den plats som företaget en gång startade.
Thure Henriksson, farfar till Anders Henriksson, var den som startade företaget i källarlokalen i byggnaden bredvid under namnet Henrikssons Mekaniska Bors. Året var 1958 och Ture tillverkade då mässingsljusstaken Liljan. Dessa la han sedan i en låda och cyklade med till Värnamos marknad för att sälja.
– På marknaden kom farfar i kontakt med andra industrier i området som behövde verktyg för att klippa i plåt. Det ena ledde till det andra och han började tillverka verktygen industrierna behövde, berättar Anders Hermansson.
Att vara lyhörd för kundernas önskemål är en röd tråd som löper genom företagets utvecklingshistoria. När Anders farfar involverade sina två söner i företaget var det i samband med att många av småföretagen i området började leverera till bilindustrin.
– Då rörde det sig mycket om rörkonstruktioner. Min pappa och farbror bestämde sig snabbt för att lära sig mer om aluminium och rörkonstruktioner för att möta det nya behovet. Samtidigt är området ett möbelrike som också behövde de verktyg som Bors tillverkade. Genom ett samarbete med en hydraulikfirma vände de två bröderna tillverkningen mot verktygsmaskiner med hydraulik. Bland annat utvecklade man maskiner för avgassystemet till Volvo 850. Detta var på 80-talet. Anders var då i skolåldern men hade redan hjärtat i bolaget och ansåg sig vara predestinerad att en dag bli vd.
– Innan vi påbörjade processen med generationsväxlingen där jag skulle ta över hade företaget genomgått en renodling. Vi gjorde allt själva i fabriken men märkte att det inte gick att göra finmekanik på ett ställe och samtidigt svetsa stora konstruktioner på ett annat ställe. Vi behöll konstruktion, sälj och montering samt viss tillverkning av kärndelen i maskinerna – resten av tjänsterna köpte vi istället in. Laser- och stansmaskiner var delar som fasades ut och småverktygen försvann från marknaden, säger Anders Henriksson.
Processen med generationsväxlingen där ledartröjan i familjeföretaget lämnades över till Anders tog två år. Han var då klar maskiningenjör med passion för automation och rörelse.
– Jag såg stora möjligheter med att elektrifiera våra maskiner. Jag hade redan skapat mig en uppfattning om vad våra kunder skulle komma att efterfråga – nämligen att rationalisera och effektivisera så mycket som möjligt och för det krävs automation, berättar Anders Henriksson.
Han tillträdde som vd 2006 och det första han gjorde var att anställa en programmerare – i dag har företaget tre programmerare. Med hjälp av högskolan i Halmstad elektrifierade Anders maskinerna och därmed inleddes processen att stöpa om företaget till ett automationsföretag.
– Vi har alltid växt av egen kraft, kanske för att vi är uppfostrade att tjäna pengarna först och inte låna till köp. Möjligtvis är det ett hämmande tankesätt. Samtidigt finns det också ett motstånd kring förvärv, det är svårt att få med sig de anställda och neddragning av verksamheten som följer med förvärv är känsligt då många bolag i området är som vi – familjeägda.
För Anders är det inget självändamål med en så stor omsättning som möjligt. Målet är istället att vara bäst i sin nisch.
– Det krävs ofta stora uppoffringar för att få ett företag att växa sig stort – men jag strävar efter balans mellan jobb och familjeliv. Samtidigt tror jag att det är en fördel att automationsföretag är små. Utvecklingen går fort och vi har större möjlighet att vara snabbfotade och hänga med i svängarna. Min uppfattning är att det är de små automationsföretagen som driver mycket av utvecklingen inom automation, säger Anders Henriksson.
I fabriken tillverkar och konstruerar Bors Automation & Tools fortfarande det som är det äldsta hjärtat i maskinerna. Skillnaden mot förr är att allt nu också är digitaliserat.
– Vi har även gått till större maskiner – bland annat har vi investerat i en stor fräsmaskin för att kunna ta större arbeten. Det är inte många i vår region som har så stora maskiner som vi.
Anders Henriksson poängterar dock att det finns ett problem med att jobba projektbaserat med att skräddarsy verktygsmaskiner till olika kunder. Svängningarna i topparna och dalarna vilket måste jämnas ut.
– Vi måste bredda vårt utbud och ser att det finns stora möjligheter inom emballageindustrin som vi också så smått börjat leverera till. Sedan behöver vi också hitta lösningar för standardmaskiner, men konkurrensen är hård inom detta området. Men genom att tillföra robotlösningar till standardmaskinerna skulle vi kunna få till en hel line med nyckelfärdiga maskiner till våra kunder, säger han.
Det är en bit kvar innan Anders behöver fundera på att lämna över företaget till nästa generation. Än så länge har ingen av hans barn visat något större intresse för företaget — men de är fortfarande unga. Men för Anders är det viktigare att lämna över företaget till en ny ledare till någon som verkligen har hjärtat i företaget och i bygden – vem det än må vara.
– Jag själv har värdesatt den uppoffringen min farfar gjorde för att skapa det som jag får ta del av idag. Så den som tar över efter mig bör ha samma ödmjuka inställning till företagets historia, avslutar Anders Henriksson.
Faktaruta Bors Automation & Tools AB
Grundades: 1958 av Thure Henriksson
Säte: Bor i Drömminge, Småland
Ägarstruktur: Tredje generationens familjeföretag
Tillverkning: Verktygsmaskiner
VD: Anders Henriksson sedan 2006
Antal anställda: 13
Anders Henriksson om…
… sina kunder: Vi har inte så många kunder istället jobbar vi hårt med att befintliga kunder ska vara nöjda och återkommande.
…var företaget är om fem år: Då ska jag ha breddat utbudet till emballagemarknaden. Förhoppningen är att vi också ska ha kommit in på AGV-marknaden genom nya partners.
…den lokala konkurrensen: Den driver oss framåt. Ibland är vi hårda konkurrenter men i vissa fall också samarbetspartners.
…om komptensförsörjningen: Det är svårt att hitta rätt kompetens vilket kanske just nu hindrar oss från att växa. Men vi samarbetar nära med högskolor för att lösa detta.
…energikrisen: Klart den drabbar oss också – men jag är mer orolig över våra kunder. Om de drabbas hårt kommer det att påverka oss också.
… sin främsta egenskap som företagsledare: Engagemanget. Drivkraften ligger i att jag är en tävlingsmänniska. Jag har en bakrund inom speedway, precis som min farfar och pappa och nu min son också, så jag gillar full fart och är snabb på att parera i kurvor.