Smarta glasögon kommer att revolutionera monteringsarbetet inom några år anser forskare på högskolan i Skövde. Med sådana glasögon kan montören få instruktionerna i sina glasögon och samtidigt hålla ögonen på jobbet. Flera företag har redan börjat att testa idén.
Tekniken, även känd som förstärkt verklighet, augmented reality eller ar, är bara en av alla de tekniska nyheter som kommer att förändra arbetet i fabrikerna. Vi kan vänta oss virtuell verklighet, röststyrning, big data, molntjänster, sakernas internet, alla de nya givare som utvecklats för mobiler och dataspel. … Listan kan göras hur lång som helst. Och redan har vi ju fått smarta mobiler och läsplattor liksom trådlösa nät som Bluetooth och wlan.Visst utvecklas ny och spännande teknik specifikt för industrin, men det är konsumentmarknaden som driver på utvecklingen också i fabrikerna. Fördelen är att man får mängder med ny teknik, samtidigt som någon annan står för utvecklingskostnaderna. På konsumentmarknaden finns ju massor av pengar. Nackdelen är att tekniken inte utgår från industrins behov, varken tekniskt när det gäller miljötålighet och driftsäkerhet eller hur funktionerna utformas. Men oavsett detta, är genomslaget enormt.
Frågan är om vi någonsin fått så många nya hjälpmedel att välja på i industriarbetet. De är i själva verket så många att det är svårt att ha koll på allt. För att klara det behövs personer som har som sin uppgift att välja ut den nya teknik som verkligen förbättrar industrins arbete och se till att den anpassas till dess behov och arbetssätt.Automationsföretagen har förstås en viktig uppgift här. Men industrin måste själv ta del i arbetet. En sak är ju vad som kan användas i industrin i allmänhet, en helt annan vad som passar det enskilda företaget. Det gäller att avgöra vad av alla tekniska nyheter som verkligen förbättrar verksamheten och vad som bara trasslar till det.
En kontinuerlig utvärdering av den senaste tekniken är en viktig men samtidigt fantastiskt spännande uppgift. Ett ständigt flöde av nya tekniska lösningar att utvärdera, anpassa och kanske till och med förbättra. Kan det bli roligare?
Här finns med andra ord arbetsuppgifter för en ny yrkesgrupp: teknikutvärderarna. Kanske låter det som en onödig medarbetare på ett företag som vill trimma organisationen, men jag vill påstå att uppgiften är viktig redan idag och kommer att bli ännu mer betydelsefull i framtiden både för stora och små företag. Ett så spännande jobb borde dessutom vara ett fantastiskt sätt att locka kvalificerade ungdomar till industrin.
Dag Toijer
(Visited 15 times, 1 visits today)