”Den nya regeringen bör slopa momsen på el”
Familjeföretaget Åbro bryggeri i Vimmerby insåg redan för två år sedan vartåt det lutade med elkostnaderna. Beslut togs då om att ställa om. I vår står solcellsanläggningen klar och bryggeriet blir därmed också elproducent.
Henrik Dunge som är vd för Åbro bryggeri är bekymrad över de politiska beslut som tagits och som försatt Sverige i ett läge med elbrist. Även om hans bolag kommer att klara sig så ser han att andra företag nu får slå igen för att de inte är lönsamma längre.
– Att vi hamnat där vi har är för att politikerna inte har kunskap om hur el fungerar. Det är felaktiga politiska beslut. Visst ska vi företagare ställa om men det måste finnas fungerande lösningar för omställningen och dessa måste vara på plats först, säger Henrik Dunge.
I ett par års tid har företaget analyserat och processat ett upplägg för sin framtida elförsörjning. Beslutet att investera i en solcellsanläggning blev något som varit förknippat med en hel del byråkrati och det har därför tagit tid.
Men helt nyligen blev alla tillstånd klara för byggnation av en stor solcellsanläggning på bryggeriets fastighet i Vimmerby. Totalt kommer tio hektar att tas i anspråk för elproduktionen. Därmed blir bryggeriet också en elproducent med försäljning av el. Anläggningen väntas stå färdig under våren 2023.
– Vi kommer att producera mer el än vad vi gör av med under delar av året, el som vi då säljer och sedan får vi köpa tillbaka el under den mörkare årstiden. Att vi kan göra dessa satsningar är tack vare att vi har egen mark och det är också en förutsättning så vi slipper överföringsavgifter och ledningar, säger Henrik Dunge som räknar med en investeringskostnad på runt 40 till 50 miljoner kronor för solcellsanläggningen.
– För oss handlar det om överlevnad. Vi har inga alternativ. Har vi ingen el kan vi inte producera något. Med det höga elpris som är nu kommer det att gå fortare att räkna hem investeringskostnaden.
Dock är han bekymrad över den inflation som det höga elpriset orsakar. Det slår i alla led, när företag och producenter får dyrare tillverkningskostnader på grund av ett högt elpris stiger priserna.
– Vi ser att priserna stuckit iväg på glasflaskorna som vi köper in. Aluminiumburkarna köper vi i dollar och med ett sämre värde på den svenska kronan blir även dessa dyrare. I slutändan blir det konsumenten som får betala för de ökade priserna, säger Henrik Dunge som bedömer att Sverige har två tuffa år framför sig.
Ett sätt att lindra bördan är enligt honom att regeringen tar bort momsen på el.
– Den som tjänar mest på det höga elpriset är svenska staten genom momsen på el. Den nya regeringen bör omgående slopa momsen på el, det skulle få effekter på inflationen, säger han.
Förutom ett högt elpris så accelererar också drivmedelspriserna för transporter. Därför funderar Henrik Dunge redan på vad som kommer att gälla för de framtida transporterna. Att driva lastbilar med laddningsbara batterier ligger enligt honom en bit bort i framtiden.
– Det går att ha eldrivna lastbilar i städer men dagens batterier för lastbilar är för tunga och för stora för att klara längre transporter. Järnvägen är inte ett fullgott alternativ, eftersom den inte går överallt. Jag tror att vi kommer köra lastbilar på vätgas även om det inte är en optimal lösning, det går åt mycket el att tillverka vätgas, säger han.