Bristande tillgång till råmaterial och komponenter har orsakat störningar i leveranskedjan i flera branscher. Ett problem som hela 57 procent av de stora företagen tror kommer vara över vid slutet av 2022 enligt en undersökning utförd av IFS. Över hälften, 52 procent, säger detsamma om den rådande kompetensbristen
Rapporten belyser vilken påverkan de rådande leveransproblemen har på de stora företagen. Resultatet visar att många företag, för att hantera situationen, förlitar sig på tillfälliga lösningar som påverkar den cirkulära ekonomin negativt. Att öka sina lagervolymer jämfört med tiden före pandemin är ett exempel på åtgärd där 66 procent av respondenterna uppgav att de gör idag. Sju av tio företag har också ökat antalet leverantörer av material eller produkter, och tre fjärdedelar har ökat andelen inhemska leverantörer. Det är åtgärder för att förändra leveranskedjan i syfte att minska risken för störningar, men som tillsammans riskerar att ha negativ inverkan på företagets effektivitet, flexibilitet och kostnader.
I stället för kortsiktiga och mindre hållbara lösningar, borde företag tänka långsiktigt och fokusera på att stärka sin förmåga att överblicka och hantera leveranskedjan. Och här har det börjat röra sig i rätt riktning enligt rapporten. 37 procent av respondenterna ser hantering av leveranskedjan som en av topp tre prioriteringar som planeras att lösas genom tekniska investeringar.
– Många stora företag lever i förnekelse om hur länge den nuvarande störningen i leveranskedjan kommer att pågå, Vår undersökning visar flera typer av störningar, allt från likviditetsbrist till bristande marknadsflexibilitet. Minst hälften av de tillfrågade tror att störningarna kommer att ha upphört i slutet av året, säger Maggie Slowic, Global Industry Director Manufacturing på IFS och fortsätter:
– Det ser jag som osannolikt.Företag behöver fokusera på att i stället skapa långsiktigt effektiva leveranskedjor, hitta ett sätt att adressera tänket kring en cirkulär ekonomi och utrusta sig med modern teknik som ger synlighet och kontroll över hela produktionskedjan.
Undersökningen har genomförts bland 1450 seniora beslutsfattare i stora företag i Frankrike, Tyskland, Norden, USA, Storbritannien och Förenade Arabemiraten.