Efter flera års forskning har företaget MufuTech från Burträsk utvecklat en automatiserad och hållbar process för svampodling med återvinning av energi. Teknologin, skyddad av två patent, har väckt stor internationell uppmärksamhet.
– Marknaden för shiitakesvamp förväntas fördubblas från 5 till 10 miljarder dollar år 2030. Många betydande intressenter i USA och Europa är nu intresserade av att köpa vår teknologi och besöka vår pilotanläggning på SLU i Umeå i Västerbotten, avslöjar Lars Atterhem, grundaren av MufuTech.
Atterhem ha ett långvarigt intresse för bioenergilösningar och produktion. Han har bland annat jobbat 20 år på Skellefteå Kraft och divit det egna företaget BioSteam AB och även hunnit besöka Kina ett antal gånger.
– Jag besökte flera kinesiska svampodlingar och började fundera över hur man kan integrera odling med produktion av el och värme kopplad till biobränslen, förklarar Lars Atterhem.
Idéerna från Kina tog han med sig hem och startade ett omfattande forskningsprojekt med Shaojun Xiong på SLU i Umeå. Detta har resulterat i en cirkulär odlingsplattform som endast använder lokala skogsråvaror.
– Shiitakesvamp trivs i lövspån, och med en överflödande tillgång på lövträd i Sverige och internationellt används detta som substrat för odlingen. När skörden av shiitakesvamp är klar kan det återvunna odlingsmaterialet användas för produktion av värmeenergi eller etanol som bränsle för transporter, berättar Atterhem.
Automatisering av produktionsprocessen blev en central fokuspunkt.
– För att lyckas i Sverige krävs automatisering av industriprocesser, vilket vi har genomfört i samarbete med Process IT, ABB och ett litet familjeföretag i Skellefteå som har konstruerat maskinerna, säger han.
ProcessIT Innovations bidrog genom att underlätta tekniska diskussioner och att hjälpa till med finansieringsansökningar. Jan Niemi, projektledare på ProcessIT, lyfter fram effektiviteten i en ABB-industrirobot för att effektivisera svampproduktionen.
– En ABB-robot styr robotcellen för svampodlingen. Den fyller substrat, sår och skördar svampen med minimal mänsklig övervakning och energibesparingar. Ett tydligt exempel på hur livsmedelsindustrin kan automatiseras och samtidigt bli mer hållbar, säger Niemi.
Den patenterade odlingsplattformen sträcker sig över Sverige, USA och Kanada. MufuTechs strategi innebär nu att de ska implementera och installera sin teknik både i nya och befintliga odlingsanläggningar över hela världen.
– Den internationella marknaden har en enorm potential för oss. Vi utvärderar för närvarande vår pilotanläggning på SLU:s laboratorium i Umeå. När detta är klart kommer den att flyttas för att skapa en ny demonstrationsanläggning i Västerbotten. Där kommer vi inte bara att producera shiitakesvamp, utan också fokusera på ytterligare teknikutveckling och automatisering av processen. ProcessIT kommer att spela en central roll i vårt framtida samarbete, avlutar Atterhem.
* * * * *
ProcessIT Innovations är norra Sveriges centrumbildning för automation och digitalisering, som samlar ledande forskare, företag, industri och dess leverantörer för att lösa industrins utmaningar.
Ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och Umeå universitet, företagen ABB, Boliden, Komatsu Forest, LKAB, SCA, Skellefteå Kraft och med stöttning av Region Norrbotten, Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten, kommunerna Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå.