Sveriges industri står inför stora utmaningar med digitalisering, omställning, hållbarhet och automatisering.
Samtidigt behöver, visar en färsk undersökning från Demoskop, industrin rekrytera över 300 000 nya medarbetare under de kommande tre åren. För att möta detta lanserar Mälardalens universitet (MDU) fem helt nya teknikutbildningar som alla sker i nära samarbete med några av Sveriges ledande industriföretag.
MDU tar ett avgörande steg för att möta de utmaningar som svensk industri står inför genom att lansera följande fem teknikutbildningar: Industriell utveckling (2 år), Högskoleinjenörsprogrammet i industriell utveckling (3 år), Civilingenjörsprogrammet i industriell utveckling (5 år), Högskoleingenjörsprogrammet i innovativ produktutveckling (3 år) och Civilingenjörsprogrammet i innovativ produktutveckling (5 år).
Svensk industri i omställning – behovet av ingenjörer är akut
Svensk industri genomgår just nu en stor omställning där automatisering, digitalisering och hållbar produktion står i fokus. Detta för att öka produktiviteten, minska produktionskostnader, effektivisera resursanvändningen och på så vis bli mer konkurrenskraftig.
Samtidigt, enligt en undersökning från Demoskop på uppdrag av Industrirådet, behöver industrin rekrytera över 300 000 nya medarbetare under de kommande tre åren för att hantera både ersättnings – och nyrekryteringar. Detta ställer stora krav på utbildningssystemet att förse arbetsmarknaden med rätt kompetens.
”Vi står inför en snabb teknologisk utveckling inom industrin, och det är avgörande att våra ingenjörer är rustade för att hantera dessa förändringar. Våra nya program erbjuder inte bara djup teknisk kunskap utan också praktisk erfarenhet genom samarbeten med företag inom industrin. Detta gör att våra studenter är redo att ta sig an de utmaningar som svensk industri står inför redan innan examen,” säger Jessica Bruch, professor i produktionssystem vid MDU.
Utbildningar skapade i samverkan med industrin
De nya teknikprogrammen vid MDU är utvecklade i nära samarbete med ledande svenska industriföretag och bygger på internationell framgångsrik forskning på MDU. Det gör att utbildningarna ligger i framkant och direkt kopplas till industrins aktuella behov.
Programmen ger en bred förståelse för industriella processer och produktutveckling, med fokus på avancerade teknologier som AI, 5G, digitala tvillingar och cirkulär produktion. Samtliga program är noggrant utformade i tätt samarbete med svensk industri för att ge studenterna den kompetens som krävs för att driva utvecklingen framåt inom områden som automatisering, AI, digitalisering och hållbar produktion.
”Att avfärda industrin som något föråldrat är att missa dess verkliga betydelse och potential i den gröna omställningen. Industrin är inte bara en del av vår historia, utan också en avgörande del av vår framtid”, säger Jessica Bruch.