I dagens snabbt föränderliga arbetsmiljö är livslångt lärande inte bara en fördel, utan en nödvändighet, särskilt för dem som arbetar inom automation.
Här är några av de viktigaste fördelarna:
- Håll dig uppdaterad med teknologiska framsteg: Automationsteknologier utvecklas ständigt. Genom att kontinuerligt lära sig nya verktyg och tekniker kan yrkesverksamma säkerställa att de är i framkant av branschen.
- Ökad anställningsbarhet: Arbetsgivare värdesätter medarbetare som visar initiativ till att förbättra sina färdigheter. Livslångt lärande kan leda till fler karriärmöjligheter och ökad jobbsäkerhet.
- Förbättrad problemlösningsförmåga: Genom att ständigt utmana sig själv med nya kunskaper och färdigheter, utvecklar man en starkare förmåga att lösa komplexa problem, vilket är avgörande inom automation.
- Personlig tillfredsställelse: Att lära sig nya saker kan vara mycket givande och ge en känsla av prestation och personlig tillväxt.
- Anpassningsförmåga: I en bransch som ständigt förändras är förmågan att snabbt anpassa sig till nya arbetsmetoder och teknologier ovärderlig. Livslångt lärande hjälper till att bygga denna anpassningsförmåga.
- Innovation och kreativitet: Genom att exponera sig för nya idéer och perspektiv kan yrkesverksamma inom automation hitta innovativa lösningar och förbättra befintliga processer.
Sammanfattningsvis är livslångt lärande en nyckelkomponent för framgång inom automation. Det hjälper inte bara till att hålla sig relevant i en snabbt föränderlig bransch, utan bidrar också till personlig och professionell utveckling.
Det finns många privata aktörer som kan tillhandahålla kurser och utbildningar med hög kvalité för yrkesverksamma inom automation men på senare år har även högskolesektorn börjat röra på sig. Genom en ändring i högskolelagen som genomfördes av regeringen 2021 så har universitet och högskolor i Sverige nu ett tydligt uppdrag att främja livslångt lärande.
Ett av de specifika uppdragen är att analysera och utveckla utbildningsutbudet för att möta behoven hos yrkesverksamma. Detta inkluderar att tillgängliggöra kurser och utbildningar som är anpassade för personer som redan är i arbetslivet. Syftet är att underlätta för yrkesverksamma att vidareutbilda sig och stärka sin ställning på arbetsmarknaden genom det nya omställningsstudiestödet.
Och det är inte bara dom stora lärosäten som KTH, Chalmers och Luleå (som jag själv representerar) som numera erbjuder ett spektrum av kurser och utbildningar för yrkesverksamma utan även regionala högskolor som Skövde och Blekinge. Så det är inte säkert att du behöver åka långt även för att ta en kurs. Titta in på en högskola eller universitets hemsida och sök på fristående kurs eller uppdragsutbildning så får du upp deras utbud.
Glöm inte att många utbildningar ges på distans så det behöver inte vara det närmaste lärosätet. Och finns inte det du söker kan man ofta utveckla nya utbildningar på begäran om det finns ett behov från ett företag som är villigt att betala.
Jag undervisar själv en kurs i grundläggande reglerteknik på distans och som lärare känns det ofta som en frisk fläkt när jag får in yrkesverksamma studenter i min kurs. Det dom saknar i förkunskaper, exempelvis på grund av att matematiken kan vara lite rostig, kompenserar de med en entusiasm för lärandet som man sällan ser hos de ordinarie studenterna, vilka ofta är lite skoltrötta efter några års studier.
Efter en Corona-paus kommer ITF Automation att återuppta de populära Automationsdagarna den 4:e-5:e februari 2025, se https://www.itfautomation.se/automationsdagar/.
Ett viktigt tema för dessa dagar kommer att vara vidareutbildning. Inom vilka områden kan du som yrkesverksam inom automation behöva bättra på dina kunskaper? Är det mätteknik, reglerteknik, eller kanske cybersäkerhet och generativ AI. Delar av denna text är skriven av ett AI-verktyg, kanske vore det användbart även för dig?
Hoppas vi ses på Automationsdagarna!
/Andreas Johansson
ITF Automation