Obegränsad datainhämtning och optimal energistyrning
Moderna, kommersiella byggnader ställer höga krav på fastighetsautomation. Detta inkluderar såväl energieffektiv och hållbar fastighetsdrift med omfattande energistyrning som laddinfrastruktur för elmobilitet, samt därtill uppfyllande av nya lagkrav för energi och förbrukningsdata.
Detta går att implementera optimalt med Beckhoffs EtherCAT-baserade styr- och reglerteknik som ger effektiv, centraliserad automationsarkitektur tack vare ultrasnabb datakommunikation. Det går även att implementera en mängd olika nätverkstopologier baserade på kundens behov, alla etablerade subbussystem går också att integrera i topologin med stor flexibilitet.
2023 firade EtherCAT 20 år och befäste framgången som högpresterande, realtidsbaserat Ethernet-system och öppen IEC-standard för ett stort utbud av olika tillämpningar. Detta inkluderar ett brett funktionsutbud för industri- och olika andra funktionella byggnadstyper, exempelvis ventilation, kyla, värme, belysning och solavskärmning samt tekniska styrcentraler för försörjningssystem, evenemangsteknik och mätteknik i energidistributionssystem. Snabb, konsekvent och tillförlitlig datainhämtning blir allt viktigare.
Lagstiftningen kräver numer registrering av kommersiella fastigheters energi- och förbrukningsdata, något som bara går att uppnå effektivt och kostnadseffektivt med högpresterande kommunikationsteknik. Styr-, regler- och övervakningssystem i byggnader påvisar behovet av hög dataöverföringshastighet.
Fastighetsautomationssystemens svarstider har avgörande inverkan på användbarheten eftersom rumsautomationssystem med obegränsad flexibilitet kräver snabb kommunikation mellan alla segment, rum och utrymmen.
Specifikationerna går att implementera optimalt med centraliserad, EtherCAT-baserad automationsfilosofi. Den är baserad på centraliserad styr- och reglerteknik. Det innebär att styrningen vid behov sprids till en eller flera industridatorer. Tekniken matas med nödvändig data via decentraliserade I/O och snabb EtherCAT-kommunikation.
Det går alltså att bygga en kostnadsoptimerad struktur med minimalt antal styrenheter som sedan styr det antal I/O-komponenter som krävs till skillnad mot mer komplexa, konventionella metoder som oftast har många styrenheter som bara styr några få I/O vardera.
Den öppna, EtherCAT-baserade systemlösningen stöder den centraliserade filosofin: EtherCAT-tekniken ger en grund för att integrera byggnadsautomationens alla fältbussystem och på så vis undvika flaskhalsar i undersystem som ofta uppstår vid konventionell dataöverföring. BACnet/IP, BACnet-MS/TP, DALI, DMX, EnOcean, KNX/EIB, Modbus, M-Bus, MP-Bus och SMI går t.ex. att integrera sömlöst med relevanta EtherCAT- och bussterminaler.