Dagens företagare står inför ett stort teknikskifte inom industrin. För att ligga bland de främsta och duktigaste tillverkarna krävs det att personalen har rätt kompetens för att uppnå målen.
Många företag söker därför efter den fullfjädrade produktionsteknikern med tio års erfarenhet och som är kunnig inom en mängd olika områden. Men just nu är det en stor brist på denna yrkesroll. Hur kan vi då täcka upp behovet av produktionstekniker med mångårig produktionserfarenhet på ett effektivt sätt?
Möjligtvis finns rätt person kanske redan i den egna organisationen. Många, både yngre och äldre medarbetare som jobbat ett antal år inom industrin med bra arbetslivserfarenhet, skulle kunna tänka sig att vidareutvecklas inom teknikområdet. Men en vidareutbildning kan också innebära tjänstledighet, flytt till ny ort för studier samt bekymmer att klara ekonomin. Sammantaget gör detta att många duktiga operatörer, montörer, logistiker, underhållspersonal, automationstekniker eller någon annan roll i produktion tvekar att ta steget och vidareutveckla sig till ”produktionstekniker” .
Idag finns möjligheten för de som vill studera vidare att faktiskt kunna bo kvar hemma, ha ett fungerande privatliv samt eventuellt kunna jobba kvar under studietiden till viss del för att få det att gå ihop ekonomiskt. Detta genom att gå en distansutbildning på ett år som certifierad produktionstekniker där även praktik ( LIA) ingår. Under utbildningen ingår även platsträffar, där eleven åker till sin utbildningsort och har ordinarie utbildning i klassrumsformat. Detta gör även att eleven upplever utbildningen som en traditionell platsbunden utbildning med klasskamrater och de aktiviteter som är kopplat till utbildningen i form av grupparbete eller projektarbete.Utbildningsformen är uppskattad då det går att förverkliga sin dröm att bli produktionstekniker utan att behöva ändra för mycket i sitt vardagliga liv.
De flesta företag som haft elever på LIA häpnar över hur snabbt eleverna blir självgående. Normalt tar det tid för en nybakad tekniker att komma in i arbetet, men i detta fall är startsträckan kort. Oftast leder praktiken till ett jobberbjudande vilket är ett bevis på att utbildningen behövs och fyller ett viktigt resursbehov för svensk industri.
Detta är en utbildning som måste prioriteras för att industrin inte ska lida brist på kompetent personal i framtiden. Genom samarbete stöttar företagen utbildningen samtidigt som en signal skickas till myndigheten för yrkeshögskolan att utbildningen bör vara prioriterad. Därför uppmanar vi alla företag att fundera på om ni vill ha ett större urval av produktionstekniker att välja bland i framtiden. Det är alltså inte alltid som den med högst eller längst utbildning är rätt person för uppdraget. Av den anledningen är det viktigt att företag även stöttar yrkeshögskolans utbildningar.
Johan Peterson
Produktionsteknisk konsult
samt utbildare på certifierad produktionsteknik för Lernia yrkeshögskola