Att med röntgensyn á la Stålmannen kunna se vad som finns bakom väggar och under marken har blivit verklighet. I Kiruna Stad används det innovativa konceptet Hidden City. Augmented Reality kombineras med geografiskt informationssystem och data för digital kartläggning som visualiserar den underjordiska infrastrukturen. Hjärnan bakom konceptet är före detta CGI-experten Robert Ylitalo.
Projektet Hidden City är en digital 3D kopia av Kiruna stad som är kopplad till AR. Idén till teknikinnovationen fick Robert Ylitalo under en promenad i början av stadsflytten,
– Staden höll på att förbereda och gräva inför flytten och när jag gick förbi blev jag nyfiken på hur noga de var med att mäta in positionsdatan. CGI som jag då jobbade för utvecklar digitala tvillingar men jobbar också med Augmented Reality. Där och då slog det mig att om positionsdata kopplas till AR-glasögon skulle det bli möjligt att se vad som finns under marken, berättar Robert Ylitalo, som idag jobbar som Programchef för transformation på LKAB.
Hidden City-projektet
Tanken som uppkommit formulerade Robert till konceptet som fått namnet Hidden City. I nästa steg förhörde han sig hos Kiruna stad om hur mätningar genomfördes och om staden skulle kunna tänka sig börja mäta mer noga. Med en korrekt bild av hur det ser ut under marken kan arbetet med underjordisk infrastruktur underlättas och kostsamma misstag undvikas. Kiruna stad köpte med andra ord idén.
Tekniken som används i Hidden City- projektet är Microsoft HoloLens augmented reality i kombination med geografiskt informationssystem samt utrustning och data som digitalt kartlägger och visualiserar den underjordiska infrastrukturen.
– Jag tog kontakt med Microsoft för att få hjälp med min idé kring HoloLens, men de trodde inte på den och sa nej. Då bestämde vi oss på CGI att istället göra allt själva. Sex månader senare hade vi gjort det – vi hade drivit fram ett fungerande koncept, säger Robert Ylitalo.
Se under marken
Det spektakulära i HiddenCity-projektet är utomhusanvändningen av HoloLens eftersom den är designad för att användas inomhus. Nu kan en reparatör eller installatör ställa sig på den norrländska slätten som Kiruna stad ligger på och med hög precision se exakt vad som ligger i marken mot tidigare då de i princip jobbat i blindo när det gäller infrastrukturen av kablar och rör.
– Även om man har kartor över infrastrukturen kan de vara inaktuella varför arbetarna inte kan lita på att ritningarna alltid stämmer. Genom att hantera underjordisk infrastruktur på ett visuellt sätt får man en mycket högre precision direkt vilket sparar både frustration, tid, kostnader och serviceavbrott. Det är också en stor fördel exempelvis vid sprängningar att kunna se vad som ligger under marken, säger Robert Ylitalo.
Minskar risker för misstag
Flytten av Kiruna är ett historiskt men också ett komplext projekt. Men med hjälp av Hidden City- projektet, som påbörjades 2017, har riskerna för misstag kunnat minimeras under den pågående fasen av flytten. Samtidigt genomgår Kiruna en digital transformation genom konceptet som nu genomförs i hela staden, inklusive den gamla delen som inte berörs av flytten, som öppnar för helt nya framtida möjligheter. Några av de senaste utvecklingarna som redan skett är implementering på Ipads och iPhones som skapat grunden till att ha stadens kontrollrum med sig på fickan i form av digital tvilling.Även utplaceringar av Leica högprecisions-GPS har förbättrat nyttan med tekniken ytterligare.
– Nästa steg i utvecklingen av AR applikationer som kommer nu är att vi vidare bygger ut de digitala tjänsterna som vi gjort med hjälp av språket Unity. Unity är ett utvecklingsspråk som är vanligt förekommande som en del i spelmotorn i alla 3D-spel, berättar Robert Ylitalo.
Det man gör är att koppla modeller för fysiska simuleringar av konstruktioner som exempelvis bandtransporter som transporterar gods. Då kan man virtuellt testa vad som rent praktiskt händer om man ökar hastighet, last , flöde och mycket mer.
Bara toppen av ett isberg
När grunden lagts med Hidden City lösningen är nästa steg att lägga till IoT sensorer. Detta kommer exempelvis att ge information om vem som blir utan vatten vid ett läckage samt möjlighet att simulera olika scenarion.
– Vi ärbara på toppen av isberget när det gäller den digitala transformationens möjligheter. Den mängd data som man kan lägga till i systemet är enorm. Mängder och tidsintervall som den mänskliga hjärnan inte kan hantera. Men med hjälp av AI och digitala tvillingar kan system som Hidden City-projektet bli en plattform för digital utveckling även för andra städer och industrier runtom i världen, säger Robert Ylitalo.
Konceptet har redan fått genklang utanför Kiruna och Sveriges gränser. Året innan pandemin bröt ut, 2019, utsågs Hidden City-projektet till bästa innovations idén på Smart City World expo mässan i Barcelona. Men det riktigt stora genomslaget för Hidden City-innovationen dröjde till strax innan julen 2020. Det började med sms som haglade in på Roberts mobiltelefon.
– Att vinna bästa innovationspriset på mässan i Barcelona var häftigt. Men så runt jul 2020 började det intensivt plinga i telefonen och sms med gratulationer och hurrarop trillade in. Microsofts globala vd hade släppt en lista över 10 tekniska innovationer som inspirerat honom – och min idé med Hidden City-konceptet fanns med på listan. Det var häftigt att vinna priset i Barcelona, men när Microsofts globala vd uppmärksammat idén var det ännu häftigare, berättar Robert Ylitalo.
Plattform för digital transformation
Uppmärksamheten gav draghjälp till att kickstarta innovationen även i andra städer. Ett praktiskt exempel där det finns planer på att tillämpa tekniken är i San Diego i USA. Där planeras nu att mappa hela infrastrukturen som ska kopplas till digitala tvillingar. Informationen ska sedan tillgängliggöras för räddningstjänst och taxichaufförer.
– Tekniken underlättar att snabbt hitta avstängningskranar för gasledningar vid exempelvis jordskalv. Den som är närmast en kran kan snabbt stänga av den och på så sätt undvika onödiga bränder eller explosioner. I det längre perspektivet är förhoppningen att alla invånare ska ha tillgång till informationen genom en app i telefonen. En innovation leder alltså till en annan och genom att jobba med innovation har man alltid lärt sig något för framtiden, avslutar Robert Ylitalo.