Hur vill ni skapa bättre förutsättningar för företagen att investera i FoU i Sverige?
– Forskningen är central för näringslivets utveckling och tillräckliga resurser måste avsättas och användas så att forskningen stärker näringslivet. Skattenivåerna för att gynna inhemsk företagsforskning behöver ses över. Även regelverket för att säkerställa att inte regler hämmar, utan stimulerar inhemsk företagsforskning bör ses över.
Tillgången till kompetens är en av industrins största utmaningar. Hur ser ni att tillgången på kompetens och matchningen på arbetsmarknaden kan bli bättre?
– Kompetensförsörjningen kräver strukturer och ett regelverk som gör det möjligt att rekrytera högutbildad arbetskraft på den internationella marknaden. Sverige måste bedriva en kravbaserad arbetsmarknads- och integrationspolitik. De höga arbetslöshetssiffrorna beror på att människor har tillåtits vara i Sverige utan att göra sig anställningsbara. Det som måste till är krav på att lära sig språket och ta del av alla de möjligheter som Sverige erbjuder i form av utbildningsinsatser samt anpassning till de normer som råder på svensk arbetsmarknad.
Hur ser du på kompetensutveckling och kompetensförsörjning inom automation och innovation?
– Utbildningspolitiken är avgörande för att företag ska få tag på rätt kompetens. De naturvetenskapliga ämnena behöver prioriteras för att möta behov inom automation och innovation.
Hur ska tillgång till stabil och prisvärd elektricitet för företag säkerställas som vill växa och ställa om från fossila energikällor?
– Hela Sverige behöver el under årets alla timmar ˗ till rimliga priser. För detta behövs mer planerbar elproduktion och i praktiken innebär det mer kärnkraft. Kärnkraftstekniken är planerbar och inte beroende av vädret. För att skapa förutsättningar för mer kärnkraft i Sverige vill vi bland annat ändra målet för Sveriges energipolitik från 100% förnybart till 100% fossilfritt. Satsa på forskning kring framtidens kärnkraft och införa ett svenskt regelverk för ny kärnkraft, särskilt för små reaktorer.
Sverige behöver ta stora kliv för att bli internationellt konkurrenskraftiga – vilka är de största utmaningar som du ser det?
– Sverige är beroende av såväl konkurrenskraftiga priser på elenergi som tillgång på elenergi under årets alla timmar. Här behövs satsningar för mer planerbar elproduktion, kärnkraft, främst i södra Sverige. Sverige måste även på skatteområdet vara konkurrenskraftigt gentemot omvärlden. Sverige har sedan årtionden försummat investeringar och underhåll i transportinfrastrukturen vilket inverkar till att det är högst angeläget att snarast påbörja upprustning och långsiktiga investeringar. Vi ser också att Sveriges klimat- och miljöpolitik ska vara ambitiös utan att motverka svensk konkurrenskraft.
Robotlyftet var en del av regeringens nationella satsning inom Smart Industri som avslutades 2021. Har ni några planer för hur den kunskap och det nätverk som byggdes upp under de år som Robotlyftet genomfördes kan användas för att främja industrins utveckling framöver?
– Det är angeläget att man tar till vara erfarenheter och kunskaper som byggts upp via projekt som Robotlyftet men generellt menar vi att industrins tillväxt främst gynnas av stärkta konkurrensvillkor liksom ett gott klimat för innovationer, till exempel genom att ha tydliga statliga aktörer dit företag kan vända sig. Det handlar också om att våga prioritera det som är efterfrågat på arbetsmarknaden, såväl inom forskning som inom lärosäten.
Vilka förslag har ni på att förenkla regelverk och administration för att göra det enklare att starta och driva företag samt attrahera och behålla kompetent personal?
– Regelrådet, en organisation inom Tillväxtverket, behöver flyttas och kompetens samt mandatet förstärkas. Det bör vara ett oberoende organ med placering under Statsrådsberedningen. Regeringens arbete med regelförenkling måste systematiseras. Arbetet bör ske i samarbete med näringslivsorganisationer som ofta har sakkunskap. Vi vill också utöka och permanenta Växa-stödet. Den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifter för företag med upp till två anställda ska utvidgas till att omfatta upp till tre anställda och göras permanent.
Finns det något budskap du anser är viktigt att föra fram till de som läser det här och är intresserade av automation och digitalisering ?
– Vi ser vikten av automation och digitalisering. Generellt behöver näringslivets konkurrenskraft stärkas, regelverk och processer förbättras och förenklas. Centralt för oss är också att bekämpa brottsligheten och att möjliggöra verksamheter även på landsbygd och glesbygd samt att expansion av företag ska gynnas.