Hur vill ni skapa bättre förutsättningar för företagen att investera i FoU i Sverige?
– Samverkan mellan akademin och näringslivet behöver fördjupas och mer forskning behöver nyttiggöras. För att ge goda villkor åt företagens forsknings- och utvecklingsverksamhet behövs sänkt skatt för forskningsintensiva företag genom att arbetsgivaravgiften för forskare – det så kallade FoU-avdraget – sänks. Expertskatten görs mer förmånlig. För att stimulera de mindre företagen föreslår vi att växa-stödet förstärks och permanentas. Den förstärkning och permanentning av växa-stödet som Liberalerna föreslår innebär att småföretag som går från inga till upp till tre nya medarbetare får en reducering av arbetsgivaravgifterna de första två åren.
Tillgången till kompetens är en av industrins största utmaningar. Hur ser ni att tillgången på kompetens och matchningen på arbetsmarknaden kan bli bättre?
– Vi måste satsa mer på svenska skolan. Det är där grunderna för livet läggs, för den som inte klarar skolan startar ett liv i utanförskap. För den som får kunskapen hen behöver skapas livschanser, exempelvis för att bli ingenjör.
Hur ser du på kompetensutveckling och kompetensförsörjning inom automation och innovation?
– Arbetskraftsinvandringen måste bli mer generös. Vi har särskilt uppmärksammat problemet med de försämrade möjligheterna för forskare och doktorander få att uppehållstillstånd. Lärosätenas arbete med samverkan och livslångt lärande måste fördjupas i enlighet med forsknings- och innovationspropositionen för 2021–2024. Vi vill bygga ut antalet platser på Yrkeshögskolan, och ser stor potential i att vidga utbildningsutbudet till fler kompetenser. För att stärka arbetsgivares möjligheter att investera i personalens kompetensutveckling vill vi inrätta s.k. individuella kompetenskonton. CSN ska gälla hela livet och vi vill reformera avskrivningsreglerna, så att det inte skrivs av vid en viss ålder.
Hur ska tillgång till stabil och prisvärd elektricitet för företag säkerställas som vill växa och ställa om från fossila energikällor?
– Olja, kol och gas utgör fortfarande en stor del av den svenska energianvändningen. Alla tre måste bort. Den viktigaste lösningen för både industrin och transportsektorn är en omfattande elektrifiering. Samtidigt ökar efterfrågan på klimatneutrala varor och tjänster producerade i Sverige. En ökande export kommer att ge ett mycket viktigt bidrag till den globala klimatomställningen samtidigt som det gynnar svensk ekonomi.
– Sammantaget innebär det här att produktionen, distributionen och användningen av el minst behöver fördubblas. Sol, vind och kärnkraft är de tre fossilfria kraftslag som kan byggas ut i stor skala. L anser inte att det är politikens uppgift att bestämma hur mixen av olika kraftslag ska se ut. Det gör aktörerna mer effektivt. Däremot måste politiken ge de fossilfria kraftslagen jämförbara spelregler.Alla ska ha tillgång till el när och där de behöver den till rimliga priser. Elsystemet ska byggas så att det kan leverera oavsett väder, det innebär att kärnkraften kommer att ha en viktig roll även i framtiden.
Sverige behöver ta stora kliv för att bli internationellt konkurrenskraftiga – vilka är de största utmaningar som ni ser det?
– Utöver sänkta skatter på företagande och arbete, minskat krångel och satsningar på utbildning och forskning vi vill vi lyfta fram en väl fungerande arbetskraftsinvandring och tillgången till energi till en låg kostnad. En pålitlig energiförsörjning är grunden för vårt moderna samhälle. Energi måste finnas när och där den behövs. Svensk energipolitik har länge haft fel fokus. Leveranssäkerheten och kostnadseffektiviteten har tagits för givna. Det ska vara möjligt att bygga nya kärnkraftverk i Sverige. Därutöver bör Sverige medverka till att EU tecknar fler frihandelsavtal, t ex bör förhandlingarna om TTIP-avtalet med USA återupptas och vi vill även att WTO moderniseras.
Har ni några planer för hur den kunskap och det nätverk som byggdes upp under de år som Robotlyftet genomfördes kan användas för att främja industrins utveckling framöver?
– Liberalerna var positiva till Robotlyftet och förutsätter att de erfarenheter och de nätverk som då byggdes upp används för att fortsatt aktivt driva frågan om automation och digitalisering vidare i enlighet med de svar som har getts av oss på frågorna i den här enkäten. Här har också branschen ett stort ansvar för att utveckla arbetet och formulera sina visioner.
Vilka förslag har ni på att förenkla regelverk och administration för att göra det enklare att starta och driva företag samt attrahera och behålla kompetent personal?
– Tillståndsgivningen måste förenklas och handläggningstider kortas betydligt. Principen om att samma information endast behöver lämnas en gång till myndigheterna måste slås fast. En översyn bör göras av regleringsbreven för förvaltningsmyndigheterna för att tydliggöra det ansvar som dessa har för att värna näringsklimatet i Sverige. Ett implementeringsråd ska granska hur lagar och regler implementeras och hur de påverkar svensk konkurrenskraft. Onödig byråkrati som danstillstånd, den särskilda hotellagen ska avvecklas och systemet med personalliggare reformeras för att bli enklare.
Finns det något budskap du anser är viktigt att föra fram till de som läser det här och är intresserade av automation och digitalisering?
– Liberalerna vill se en översyn av regelverket inklusive dess skatter, avgifter och avdrag för att säkra en konkurrensneutral lagstiftning som är i takt med utvecklingen inom digitalisering. Digitaliseringen behöver skifta fokus och ses mer som ett medel än ett mål. Det krävs ett rejält kompetenslyft hos svenska myndigheter för att bättre kunna tillvarata digitaliseringens möjligheter. 2023 är Sverige ordförandeland i EU. En lång rad akter om AI, data, digitala marknader och tjänster, översyn GDPR och cybersäkerhet är på väg. Sverige måste driva på och stå upp för liberala värden, där vi avväger vikten av personlig integritet med behovet av innovation och företagens och Europas konkurrenskraft.