Bosch Rexroth slog på stort under sps mässan med en ny automationsplattform. Bosch Rexroth presenterar en helt ny automationsplattform: Ctrlx Automation. – Det här är faktiskt den mest öppna och mest moderna plattformen på marknaden idag, säger Marco Parnola, Senior Technical Advisor på Bosch Rexroth i Sverige som guidar tidningen Automation i montern på SPS mässan i Nürnberg i slutet av november. – Ctrlx Automation svarar mot vad den unga, kommande generationen är van vid och vad de förväntar sig av den teknik som de kommer att möta när de efter utbildningen kommer ut på arbetsmarknaden. Allt det som de har lärt sig i skolan får de här.
Gränssnittet liknar mobilens gränssnitt. När vi skulle uppgradera systemet, frågade vi oss om vi skulle hålla fast vid hur den gamla traditionella styrtekniken alltid har sett ut, eller om vi skulle satsa på något helt nytt. Vi bestämde oss för det nya, säger Marco Parnola.
De traditionella gränserna mellan maskinstyrningssystem, IT och IoT har suddats ut. Plattformen bygger på Linux realtidsoperativsystem, öppna standarder, app-programmeringsteknik, webbaserad teknik och en omfattande IoT-anslutning.
Den omfattar de senaste tekniska programvaruteknologierna och alla PLC- och rörelseuppgifter. Programvarufunktioner är kombinerbara på många sätt med färdiga, anpassade och anpassningsbara appar. Dessa appar kan skapas i en mängd olika programmeringsspråk som C ++, skriptspråk som Python eller nya grafiska språk som Blockly. Detta ger maskintillverkarna ny frihet.Användaren väljer själv om hen ska programmera i IEC 61131, PLCopen eller G-Code, eller på konventionella språk på hög nivå eller Internet. Detta befriar maskintillverkarna från att vara beroende av plc-specialister och proprietära system. Konfiguration och idrifttagning av automationskomponenterna är helt webbaserad. 30 direkta anslutningsalternativ och kommunikationsstandarder erbjuder maximal nätverksflexibilitet och den är förberedd för 5G och TSN.
– Användaren kan skapa sin applikation och konfigurera den innan hen ens skaffat hårdvaran. Genom att simulera först blir funktionerna rätt byggda.