Företag med inriktning mot tillverkning valde i år en ren automationsmässa. Renishaw ställde ut sitt mätnings- och processkontrollsystem Equator. Det var ett lyckat drag för denna mässa, berättar Peter Johansson som är säljare på Renishaw. – Vi hade egentligen fokus på enkodrar och skalor och hela det segmentet, men Equatorn ser häftig ut och drog besökarnas blickar till sig. Och naturligtvis även deras intresse. Det andra vi hade med oss var ju inte lika visuellt. Man måste synas också, det är viktigt. Det var första gången Renishaw deltog i Scanautomatic, så vi visste inte vad vi hade att vänta, fortsätter Peter Johansson.
– En stor vinst var att vi fick lite nya ögon på oss, många som vi inte möter på de industrimässor vi normalt är med på, eftersom detta var mer en automations- och integratörsmässa.
Företagskunderna visade stor nyfikenheten.
– Diskussionerna handlade mycket om problemen de brottas med runt automation, hur man ska få allt att fungera, inte bara tekniskt utan personalfrågor, svårigheten att få tag på folk och så vidare.
– Tiden är det största problemet idag. De förstår att de måste göra något för att utveckla sig men har svårt att hinna med.
Så var det bra att många yrkesskolor var där, konstaterar Peter Johansson och tillägger:
– När dessa ungdomar snart kommer ut i arbetslivet så vet de vad Renishaw är och har lärt sig mycket om verifiering, mätning och kontroll.
Visuella intryck
Och de har sett maskinen. Det visuella är oftast det man kommer bäst ihåg.
rs Components propagerade för att Internet of Things, IoT, varken är för kostsamt eller komplicerat.
– Vi visade IoT i montern och hur man med en Ipad och sensorer kunde göra alla möjliga konster, från att mäta temperatur och tryck till att servera drinkar, berättar Andreas Hansson från rs Components.
rs Components ställde ut sina märkesegna verktyg i serien rs Pro som utgör en del av det breda sortiment elektronik- el- och industrikomponenter av andra märken som företaget är distributör för.
– Mässan fungerade positivt för oss på flera sätt. Även när besökarna inte pratade om våra produkter utan om andra lösningar de sett innan de kom till vår monter, så kunde vi diskutera hur vi kan lösa deras problem.
– Har de redan en IoT-lösning så kanske de behöver hjälp med de komponenter som behövs och mer support.
rs vänder sig i princip till alla typer av företag, men framför allt till kunder som inte har extrema krav och väldiga volymer, förklarar Andreas Hansson.
Liten och snabb
– Vi ser oss som leverantören som klarar de mindre och snabbare leveranser som inte de andra klarar. Vi har även en teknisk support där kunderna kan ställa frågor och få råd och stöd när det gäller vilka grejer de kan använda och vad som fungerar tillsammans.
Snabba leveranser
– När vi pratar med vanliga verkstadsföretag så märker vi hur mycket de uppskattar att vi har snabba leveranser. Om något står still i produktionen är det panik. Så går de in på vår websida och har komponenten dagen därpå. Där ligger vår absolut viktigaste styrka – tillgängligheten som kommer av att vi har över 500 000 artiklar i lager. Plus den personliga kontakten, att de kan ringa direkt.
Enkelt att automatisera
– Att vara med på Scanautomatic handlade för vår del om att visa hur enkelt det blivit att automatisera idag, säger Adam Asplund från Edströms Maskin.
Edströms hade samarbetande robotar på plats i montern och besökarna fick både se demonstrationer och prova själva.
– Man kan skapa ett program på två minuter som flyttar föremål från en sida till en annan. Det var så roligt att kunna visa det på plats. Det var inte så många besökare i vår monter hela tiden, men framför allt var det var rätt kunder som kom.
Det är det viktigaste.
Det var första gången för Edströms, så de hade inga förväntningar i förväg.
– Men det var kul och vi är nöjda, säger Adam Asplund.
Automationsplaner
Det som diskuterades med besökarna var samma teman som på Elmia i våras, att de har planer på att automatisera och uppskattade att de fick se och testa det i verkligheten. Det är ett bra sätt att avdramatisera automationen, konstaterar han.
– Vi jobbar framför allt gentemot små och medelstora företag, fortsätter Adam Asplund. Men vi ser att även de större bolagen börjar fundera på att använda denna typ av automation. Eftersom vi finns i Göteborg så är det självklart ett stort bilföretag det handlar om.
– De har tittat länge, men det är en större process för ett stort företag att ta in denna teknik. För ett mindre företag är det lättare att komma igång med kollaborativa robotar.
Sänka tröskeln
En nyckelfråga för oss är att sänka tröskeln till automation, tillägger han.
– Det är inte svårt att automatisera längre. Alla kan göra det, även om man har kortare serier. Det märker vi på hur bra försäljningen går av robotar till mindre företag. Vi har otroligt mycket att göra.
Mats Thorén