Elobaus ägare Michael Hetzer tänker inte flytta tillverkningen från Tyskland.
För en svensk företagsledare ser Elobau ut som typexemplet för en fabrik som skulle flytta produktionen till ett låglöneland. Största delen av det som produceras går på export och tillverkningen innehåller ganska mycket manuellt arbete medan inte särskilt mycket är automatiserat. Michael Hetzer, ägare av företaget Elobau i sydvästra Tyskland, har dock inga som helst planer på att flytta tillverkningen utomlands. Inte ens från den lilla staden Leutkirch i Baden-Württemberg.
– Vi tyskar värnar om våra fabriker. Man flyttar inte ett företag från bygden, säger han.
– Vi känner ansvar för både samhället och våra anställda.
Men, poängterar han, det är också bättre för företaget att ha kvar produktionen i landet. Han menar att det är fullt möjligt att bedriva en lönsam tillverkning i Tyskland, även med ett stort inslag av manuellt arbete. En utflyttning skulle innebära att verksamheten fungerade sämre.
Michael Hetzer säger att det är viktigt att Elobau är ett familjeföretag, som kan tänka långsiktigt. Själv är han son till grundaren, som startade företaget 1972.
– Även om en investering inte lönar sig det första året eller andra eller ens det tredje, kan vi tjäna det fjärde året. Och framöver, understryker han.
Personalen viktig för framgång
Det är uppenbart att Michael Hetzer månar om både företagets personal och lokalsamhället. Men han understryker att detta också är bra för driften av företaget.
– Personalen är viktig för vår framgång. Om de anställda är nöjda, känner de lojalitet med företaget och gör ett bättre jobb, säger han.
– Motivation är en nyckelfaktor. Skulle vi flytta ut produktionen, kunde vi inte påverka personalens arbetsförhållanden och det skulle vi förlora på.
60 procent på export
Elobau tillverkar elektronikutrustning för industri och besläktade tillämpningar, framförallt för arbetsfordon som skogsmaskiner, traktorer och jordbruksmaskiner. Det Michael Hetzer på engelska kallar ”off highway vehicles”. Ungefär häften av produktionen går till industrin, hälften till arbetsfordon. Produkterna kan delas in i fyra kategorier: operatörsverktyg med allt från enkla tryckknappar till armstöd med en mängd inbyggda kontroller, nivåmätare, andra typer av sensorer samt säkerhetsutrustning.
60 procent av det som tillverkas går på export. Och Michael Hetzer menar att produktionen i Leutkirch mycket väl kan konkurrera med företag som har lagt sin tillverkning i Kina och andra länder med lägre löner än Tyskland.
– Det finns ingen motsättning mellan att ha produktionen i Tyskland och att vara framgångsrik på världsmarknaden, anser Michael Hetzer.
Läs hela artikeln. Ladda ner den som PDF.