Snart finns 3d-skrivaren i varje människas tjänst, hemma eller på jobbet. Nåja, inte riktigt så, men det är definitivt en verksamhet på frammarsch. Inte minst i industrin börjar 3d-skrivarna komma till användning på flera sätt: för att ta fram prototyper och visningsexemplar liksom för att tillverka gjutformar, fixturer och verktygsämnen. Det finns även åtskilliga exempel på att 3d-skrivarna används i regelrätt tillverkning av komponenter och produkter. Dagens 3d-skrivare kan tillverka i en mängd material. Vanligast är någon form av plastmaterial eller polymer, men det finns många exempel på skrivare som tillverkar i metall eller keramer och även i biologiska material.
Eftersom dessa verktyg är på väg att få en viktig roll i industrin, tittar vi i detta nummer på utbudet av 3d-skrivare och också på tjänster inom additiv tillverkning, det vill säga företag som använder 3d-skrivare för att tillverka produkter av de mest skilda slag åt sina kunder.
Expansiv marknad
Om man tittar på själva utrustningarna, kan man konstatera att det är en synnerligen dynamisk marknad. Utbudet av 3d-skrivare förändras hela tiden, nya modeller tillkommer liksom nya skrivartillverkare. Dessutom finns det 3d-skrivare av en mängd olika typer, avsedda för olika material och inte minst i väldigt varierande prisklasser. Det är heller inte ovanligt med 3d-skrivare som säljs i form av byggsatser i det billigare segmentet.
Eftersom det händer så mycket på marknaden, är det svårt att göra anspråk på att göra en sådan här översikt heltäckande. Idag kan man till och med köpa billiga 3d-skrivare i affärer som Teknikmagasinet eller Kjell & Company, framförallt avsedda för hobbybruk. Dessa har vi inte med i vår översikt, även om sådana också kan ha en funktion att fylla i professionella sammanhang.
Från tusenlappar till miljoner
Även om översikten vore komplett i skrivande stund, är det inte säkert att detta gäller om några veckor. Bara den senaste tiden har vi till exempel nåtts av beskeden att både Apple och persondatortillverkaren hp ska börja sälja 3d-skrivare. Därmed inte sagt att dessa kommer att finns tillgängliga omedelbart. hp:s två 3d-skrivare kommer till exempel inte att börja säljas i Sverige förrän i slutet av nästa år.
Oavsett om några saknas, både billiga och dyra 3d-skrivare, har vi fått in svar från ganska många företag, cirka 30 stycken. 14 av dessa säljer själva skrivarna, alltså ungefär hälften. Ännu lite fler tillhandahåller tjänster inom området. Och några av företagen har både och.
Utbudet är brett, det framgår av vår översikt. Ser man till prisnivån, så sträcker spannet från den billigaste 3d-skrivaren i vår översikt som kostar 3 192 kronor upp till maskiner för över tio miljoner.
Måste inte alltid köpa den dyraste
Som vanligt är huvudregeln att man får det man betalar för. Man kan alltså utgå från att en dyrare skrivare är bättre än en billig, även om det inte alltid stämmer till 100 procent. Men hur bra skrivare man ska köpa, beror förstås på vad man ska ha den till. Eftersom skillnaden är så stor, är grundfrågan alltså vilka egenskaper man egentligen ska kräva av den. Ska den användas till att tillverka enkla prototyper, turbinblad eller ämnen till precisionsverktyg? Det ställer förstås helt olika krav.
Samtidigt är det inte alltid självklart att man behöver den absolut dyraste och bästa. Ska man tillverka enkla gripdon eller prototyper i plast kan det mycket väl räcka med en ganska billig skrivare, ska man däremot tillverka noggranna komponenter eller verktyg i metall, behövs en dyrare. Det kan ju också vara så att man själv köper en billig skrivare till företaget för vissa uppgifter, medan man lägger ut den noggrannare tillverkningen på ett tjänsteföretag.
Läs hela artikeln och den tillhörande marknadsöversikten över 3D-tillverkare i tidnigen. Klicka här Automatin nr 6