Automation Region med bas vid Mälardalens högskola arbetar för att höja den svenska industrins konkurrenskraft med hjälp av forskning och innovation. För att förstärka sin roll som nationell utvecklingspartner etablerar Automation Region nu en nod i Västerbotten och Norrbotten – en snabbväxande industriregion med många framstående företag.
– Genom att koppla ihop Sveriges starka industriella miljöer kan vi skapa bättre möjligheter att utnyttja våra spetskompetenser och driva utvecklingen av framtidens industri, säger Catarina Berglund, processledare på Automation Region i ett pressmeddelande.
Industribolagen i Västerbotten och Norrbotten konkurrerar i regel inte om samma kunder men däremot om den tillgängliga kompetensen. Det finns en gemensam vilja bland företagen att attrahera nya talanger till regionen och även att höja den generella kunskapen inom automation och digitalisering.
– Företagen måste jobba hårt för att vara attraktiva arbetsgivare men det handlar också om att se vad som kan göras på ett nytt sätt, säger Anja Palm, näringslivschef i Skellefteå kommun. Automatisering kan vara ett viktigt verktyg för att klara kompetensfrågan och Automation Region har ett framgångsrikt arbetssätt för att stimulera den utvecklingen. För oss är det en stor fördel att samverka med en aktör som ligger i framkant i stället för att bygga upp en egen modell från grunden.
För utvecklingen av den nya noden i Västerbotten och Norrbotten rekryteras just nu en affärsutvecklare till Skellefteå. Verksamheten kommer bland annat omfatta aktiviteter som syftar till att sprida kunskap, förstärka nätverk och underlätta utveckling av innovationer, produktion och nya affärsmodeller.
– Vi vill samla våra industriföretag och bygga ett engagemang kring digitalisering och automation, säger Anja Palm. Vi har många starka företag här men också de som har en utvecklingsresa att göra. Det är lättare att lära av varandra och samverka om det finns en gemensam mötesplats.
Automation Region har redan ett mycket bra samarbete med näringslivet i Västerbotten och Norrbotten. Med den nya noden och rekryteringen av en affärsutvecklare till Skellefteå formaliseras detta partnerskap. Det ger större möjlighet att driva gemensamma strategiska satsningar inom exempelvis kompetensförsörjning och internationalisering till nytta för industribolagen i de båda regionerna.
– Vi ser stora fördelar med en utökad samverkan med industrin och akademin i Västerbotten och Norrbotten, säger Catarina Berglund. Utmaningarna inom exempelvis kompetensförsörjning, digitalisering och utveckling av nya affärsmodeller är desamma. På en nationell strategisk nivå, och med våra lärdomar från pandemin, handlar det också om att förstärka försörjningskedjorna inför framtida påfrestningar på samhället.