Svenska tillverkningsföretag visar en avvaktande inställning till användningen av artificiell intelligens (AI), trots det allmänna intresset för tekniken bland företag i landet. Enligt den senaste undersökningen från Svea Bank är endast en av fyra företag inom tillverkning öppna för att integrera AI i sina verksamheter. Bristen på nödvändig kompetens framstår som en av de främsta hindren för detta steg framåt.
I Svea Banks senaste studie kunde man notera en ökad acceptans för AI-tekniken bland svenska företag, men när fokus riktades mot tillverkningsindustrin blev resultatet mer avvaktande.
Undersökningen visar att endast var fjärde företag inom tillverkning överväger att inkludera AI i sina verksamheter. Detta ligger avsevärt lägre än genomsnittet för hela landet, där var tredje företag ser på möjligheten att använda tekniken.
Även om intresset för AI har ökat bland tillverkningsföretag sedan Svea senast utförde en liknande undersökning 2019, har det inte gått i samma takt som för företag generellt i Sverige. Vid den tidpunkten svarade endast 17 procent av tillverkningsföretagen ja på frågan om de övervägde att använda AI, vilket motsvarade det nationella genomsnittet på 18 procent.
Bland företagare inom tillverkningsindustrin anser nästan hälften, 48 procent, att de inte ser någon nytta med AI. Dessutom svarar 24 procent att de saknar den kompetens som krävs för att implementera tekniken.
Enligt undersökningen ser företag inom tillverkningsbranschen störst potential för besparingar genom AI inom produktutveckling, vilket nämns av 46 procent av respondenterna. Detta står i kontrast till det nationella genomsnittet på 25 procent.
När tillverkningsföretagen tillfrågades om hur de tror att deras organisationer skulle påverkas av att integrera AI under en femårsperiod, menar 45 procent att de skulle behöva utbilda sin personal. Samtidigt tror 13 procent att det skulle innebära färre anställda, medan 28 procent anser att det inte skulle göra någon skillnad alls.
Ulrika Fornander, Affärsområdeschef på Svea Bank, kommenterade resultaten och betonade AI-teknikens potential inom tillverkningsföretag. Hon påpekade särskilt att produktutveckling är ett område där tekniken kan göra betydande skillnad och underströk vikten av att sätta fokus på att utbilda personalen och säkerställa att rätt kompetens finns för att utnyttja AI till fullo.