Livsmedelsindustrin är hårt pressad med små marginaler, nya regelverk och hårdare krav, inte minst från EU. Därmed har industrin mycket att vinna på att automatisera sin produktion. Ny robotteknik är lösningen för livsmedelsindustrins utmaningar.
– Investeringar i automation görs inte bara för att minska kostnaderna och ta bort folk, utan också för att kvalitetssäkra produktionen, säger Jonas Persson, vd för Karlshamnsbaserade Shape Process Automation EMEA AB.
Ett globalt företag med 130 anställda i Sverige.
– Vi levererar kundanpassad automation till livsmedelsindustrin. Där varje koncept är unikt för att passa den enskilda tillverkaren, säger han.
Att låta robotar och automatiserade lösningar ta över tunga arbeten är en fördel men det finns fler vinster att göra med en automatiserad verksamhet. Företag som investerar i automation får säkrare system med färre stopp i produktionen och också bättre hygienisk hantering. Dessutom blir tillverkningen mer hållbar och det är enklare att klara nya krav och regler som det löpande beslutas om av inte minst EU.

– Vi hjälper alla livsmedelsföretag små som stora att effektivisera sin produktion. Vi skräddarsyr lösningar, där vi designar, programmerar och driftsätter robotar. Sedan stödjer vi också med efterföljande servis för hela processen, säger Jonas Persson.
En felaktig uppfattning är att automation och ändrade produktionsprocesser är kostsamma. Så är det inte, utan tvärtom. Det är numera en överlevnadsfaktor för livsmedelsindustrin att automatisera sin produktionskedja.
– Vi presenterar alltid en så kallad ”return on investment kalkyl” när vi arbetar med kunder som vill automatisera sin produktionsprocess. Att ta investeringen ger alltid besparingar över tiden. Med dagens små marginaler är det en överlevnadsstrategi, säger Jonas Persson.
Mycket av automatisering är kopplat till arbetsmiljö där ny teknik avlastar de tunga momenten. Men det finns fler fördelar.
– Automation med robotlösningar är det bästa sättet att vara kostnadseffektiv, man säkerställer en tillverkning till låg kostnad. Givetvis tar man också bort en hel del arbetsproblem och slipper momenten där anställda måste arbeta i kalla miljöer (kylrum) för att hantera livsmedel. En robot kan dessutom arbeta dygnet runt oavsett tunga lyft och kall miljö, avslutar Jonas Persson.
Fakta Shape Process Automation EMEA AB:
- Är ledande inom Automation för Livsmedelsindustrin
- Över 30 års erfarenhet och expertis i att tillhandahålla skräddarsydda automationslösningar för livsmedelsproduktion.
- Leverera högteknologiska system som automatiserar hela produktionskedjan inom livsmedelsindustrin.
- Automatiserade lösningar för flödeshantering, paketering, kvalitetskontroll och lagring.
