Göteborgsbaserade RT-Labs har utvecklat en mjukvara som gör industrirobotar både finkänsliga och snabbtänkta – en lösning som nu sprids globalt. Genom att eliminera behovet av skyddsgaller och förbättra säkerhetsfunktionerna möjliggör tekniken en mer flexibel och effektiv produktion. Nu börjar även techbolag i Europa och USA att upptäcka potentialen.
Industrier världen över automatiseras i snabb takt. Varje år installeras över 500 000 nya robotar, och de arbetar allt oftare sida vid sida med människor. Det ställer högre krav på säkerheten. RT-Labs har lagt ner 6 000 timmar på att utveckla en säkerhetsmjukvara som gör att stora industrirobotar kan arbeta utan skyddsgaller – utan att kompromissa med säkerheten.
– Vår mjukvara är TÜV-certifierad enligt SIL 3-standard 61508, en av de högsta säkerhetsstandarderna inom industriell automation. Processen för att få den certifierad har varit rigorös, men vi har lyckats genom att ha ordning och reda och genom att rekrytera experter, säger Maria Andersson, säljansvarig på RT-Labs.
Den största utmaningen har varit att skapa en särskild säkerhetskanal som inte störs av annan trafik och aldrig får fallera. Det är en nödvändighet när robotar arbetar med många rörelser och signaler samtidigt.
– Säkerhetsdata måste hanteras i egna kanaler, så att det inte finns någon risk för fördröjningar eller fel, förklarar Maria Andersson.
Framtidens industri – robotar och människor sida vid sida
En stor förändring inom industrin är att robotar och människor nu arbetar närmare varandra än någonsin tidigare. Med RT-Labs mjukvara kan en operatör exempelvis stå bredvid en robot och packa paket.
– Tidigare var robotar inlåsta bakom skyddsgaller, men nu kan vi skapa säkra arbetsmiljöer utan att begränsa produktionsytan. Robotarna kan känna av sin omgivning i realtid och stanna om något oväntat inträffar, säger Andersson.
Denna teknik minskar också risken för arbetsplatsolyckor. Exempelvis behövs inte längre nödstoppsknappar, eftersom robotarna själva kan gå in i ett safe state vid behov.
Från Göteborg till världen
Med sin mjukvara har RT-Labs tagit steget ut i världen. Första internationella kunderna är en fransk fordonstillverkare och en amerikansk paketjätte, som använder mjukvaran för att optimera sina produktionslinor.
– Vi har märkt ett ökande intresse från techbolag som vill använda vår mjukvara. Flera av dem har hittat oss via GitHub, där vi delar en del av vår kod. Det är en plattform där utvecklare byter erfarenheter och bygger vidare på varandras lösningar – lite av en ”nördarnas byteshandel”, säger Maria Andersson.
Nästa steg: AI och flerfunktionella robotar
Maria Andersson ser en tydlig trend där AI och flerfunktionella robotar kommer att spela en allt större roll i industrin.
– Inom fem till tio år tror jag att vi kommer ha fler robotar nära oss – även i hemmet. Industrins robotar kommer att bli mer flexibla och kunna hantera flera arbetsuppgifter samtidigt.
Ett viktigt nästa steg för RT-Labs är att samarbeta med chiptillverkare, vilket gör det möjligt att sälja mjukvaran direkt inbyggd i chip.
– Vi ser en stor framtid i att integrera vår teknik på chipnivå. Då kan kunder köpa den som en färdig lösning istället för att installera den separat. Det skulle vara en riktig game-changer, avslutar Andersson.
Fakta: RT-Labs
Huvudkontor: Göteborg
Kontor: Malmö, Västerås, Stockholm
Antal anställda: 35
Specialitet: Industriell säkerhetsmjukvara
Fokus: Innovation & samarbeten med chiptillverkare
Internationell expansion: Växande intresse från globala techbolag
RT-Labs utvecklar avancerad säkerhetsmjukvara för industrirobotar och automation.