Hälften av Sveriges underleverantörer uppger att betaltiderna har försämrats de senaste tio åren. Det framgår av årets första underleverantörsbarometer. Företagen tvingas agera bank åt sina kunder, vilket skapar likviditetsproblem och hämmar tillväxten. För många innebär det förlorade investeringsmöjligheter och uteblivna nyanställningar.
Långa betaltider är en återkommande utmaning för små och medelstora företag inom industrin. Storföretag förhalar betalningar, förhandlar ner villkoren och använder mellanhänder för att skjuta upp sina betalningsåtaganden. Resultatet blir att underleverantörerna får svårt att täcka sina egna kostnader och betala sina anställda i tid.
– Detta är en direkt tillväxtbroms, eftersom långa betaltider inte bara hämmar företagens likviditet utan också deras förmåga att planera för framtiden, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd på Sinf.
I underleverantörsbarometern för Q1/2025 uppger 31 procent av företagen att långa betaltider utgör ett hinder för investeringar. Många företag drabbas dessutom av merkostnader kopplade till sena betalningar, och rekryteringsplaner skjuts upp på obestämd tid.
Mellanhänder för att förbättra statistiken
En annan trend är att storföretag använder mellanhänder för att påverka sin betalstatistik. Enligt rapporten upplever 28 procent av underleverantörerna att deras kunder medvetet använder den taktiken för att se bättre ut i bokföringen.
– Det är ett allvarligt sätt att kringgå Bolagsverkets statistik och regeringens avsikt med lagstiftningen, säger Sanna Arnfjorden Wadström. Det är tydligt att en lagstiftning är den enda vägen framåt.
Betaltider över 60 dagar vanligare
Situationen har förvärrats det senaste året. Andelen företag som får betalt på 60 dagar eller mer har fördubblats jämfört med föregående år, medan andelen som får betalt inom 30 dagar har minskat.
Totalt uppger 77 procent av underleverantörerna att deras kunder medvetet försöker förhala betalningar utöver 30 dagar. Dessutom är det vanligt att fakturor ifrågasätts först i samband med betalningsdagen, vilket leder till ytterligare förseningar.
Ljusare utsikter trots lågkonjunktur
Trots utmaningarna kring betalningar finns ljusglimtar. Orderingången för industrin har ökat med tio procentenheter sedan Q4/2024, och lönsamhetsförväntningarna har förbättrats – även om de fortfarande ligger på en låg nivå.
Färre företag upplever brist på arbetskraft jämfört med tidigare, och 22 procent planerar att öka sin personalstyrka under 2025. Störst efterfrågan finns på operatörer inom produktionen, där 58 procent av företagen vill anställa.
Även om många företag fortfarande kämpar med långa betaltider och ekonomisk osäkerhet, finns en försiktig optimism om en vändning under andra halvan av 2025.