Inom industrier som metallurgi, massa och papper samt kemi är processoperatörernas roll avgörande för en framgångsrik verksamhet. Företagen ställer allt högre krav på gedigen utbildning och engagemang i den dagliga driften.
– Helst skulle vi vilja ha civilingenjörer som operatörer, sa en representant för en av landets största processindustrier vid ett samtal nyligen.
Kompetenta operatörer i kontrollrummen är alltså en nyckelfaktor, vilket gör det naturligt att investera i goda arbetsförhållanden. Dessutom ökar behovet av fjärrstyrning av exempelvis lastmaskiner och kranar, vilket kräver en miljö där operatören kan hantera processer i realtid via video och joysticks.
Intresset för kontrollrummens utformning och miljö har ökat under senare tid. Förutom att värna om personalens arbetsmiljö handlar det även om att effektivisera verksamheten genom att slå ihop flera mindre manöverplatser till färre och mer välutrustade enheter.
CDE – Ett företag i framkant
Ett exempel på ett företag som specialiserat sig på just kontrollrumslösningar är CDE i Sandhult utanför Borås. Företaget drivs av far och son, Pierre och Hampus Schäring, och har ett tiotal anställda.
– Vårt mål är att skapa en ergonomisk och funktionell arbetsmiljö där operatörerna får tillgång till all nödvändig information för att styra fabriker effektivt, säger Pierre.
CDE:s största marknader finns inom process- och kraftindustrin, men även säkerhet och trafikövervakning efterfrågar deras lösningar. Företaget samarbetar dessutom med flera OEM-kunder, bland annat maskinbyggare.
– Vi inleder gärna med en förstudie för att analysera kundens befintliga eller planerade lokaler. Kopplingen mellan arbetsorganisation och process är viktig – vilka avsnitt hör ihop, vilka operatörer arbetar oberoende av varandra? Vi tittar även på praktiska faktorer som lunchrum, toaletter och informationsbehov i mötesrum i anslutning till processen, förklarar Pierre.
Hampus Schäring betonar vikten av att integrera olika informationsflöden från OT- och IT-miljöer i en sammanhållen vy.
– Det handlar inte bara om processbilder – kunderna vill ha en integrerad miljö med tillgång till larmhantering, CCTV, mejl, manualer och ofta även MES/ERP-system.
CDE har stor vana att integrera DCS-system från ABB, Siemens och Valmet i ett sömlöst gränssnitt, samt använder lösningar från Weytec och BlackBox för KVM-funktioner, vilket möjliggör styrning av hela produktionsmiljön från ett enda tangentbord.
Ergonomi och välbefinnande i fokus
Utöver teknisk integration ligger arbetsmiljöfrågorna högt på agendan. CDE har utvecklat ett eget operatörsbord, Wellby, som tillverkas lokalt i Västergötland.
– Kunden kan konfigurera lösningar med en eller flera arbetsplatser. Vi prioriterar luftkvalitet, ljudmiljö och belysning genom vår Wellier-box, som kompletterar operatörsbordet och möjliggör individuella justeringar av arbetspositioner, luft, temperatur, brusreducering och ljus, berättar Hampus.
Även valet av antal och typ av bildskärmar ingår i konfigurationsprocessen. Genom att skapa en mer ergonomisk och stressfri arbetsmiljö vill CDE bidra till en hälsosammare och mer produktiv arbetsdag.
– Det gäller att minska risker för onödig arbetsrelaterad stress och trötthet, och skapa arbetsplatser som attraherar dagens medarbetare inom industrin. Man kan skapa bra lösningar även för den som vill arbeta koncentrerat men samtidigt vistas i gemensamma utrymmen, framhåller Pierre.
Med CDE:s avancerade lösningar för processövervakning blir det tydligt att investeringar i arbetsmiljö och teknik inte bara handlar om trivsel – utan om att framtidssäkra industrins konkurrenskraft.
Text: Ulf Olofsson
