Att bli ingenjör var från början inget självklart val. Men nyfikenheten om hur saker och ting fungerar har alltid funnits inom henne. Möt Elin Mellberg, som är först ut att nomineras till Guldhanden-utmärkelsen Årets unga automationsledare.
Som liten var Elin Mellberg bestämd över att hon inte skulle gå i sin pappas fotspår och bli ingenjör. I hennes värld var det ett supertråkigt yrke. Samtidigt, redan som åttaåring, missade hon inget tillfälle att titta på programmet ”How it´s made” på Discovery-kanalen.Intresset för hur allt fungerar, som exempelvis hur det kan komma ut kaffe ur en kaffemaskin, satt hårt i generna. Och ju äldre Elin blev desto mer blev det också uppenbart henne att ingenjörsyrket trots allt kunde vara något för henne.
– Under min uppväxt upptäckte jag att teknik och natur var två ämnen som jag verkligen tyckte var himla kul och då funderade jag på om jag ändå inte ville bli ingenjör. Och så blev det. Förra året tog jag min ingenjörsexamen från Mälardalens universitet med inriktning på produktion och processer. Jag har alltid varit nyfiken på hur saker och ting fungerar så inriktningen passade mig utmärkt, berättar hon.
Under sin studietid utmärkte Elin sig som en engagerad och driftig student. Att studera produktion och processer var intressant – men det stannade inte där. Hon upptäckte att det fanns annat i utbildningen som också fångade hennes intresse.
– När jag väl började plugga förstod jag för varje år som gick att det fanns annat än bara produktionen som kunde vara intressant. Det finns också andra processer som ingår i yrket som hur man får ihop ett team att samarbeta – processen att ta fram en ny produkt är inte helt enkelt oavsett vad det är, säger hon.
Efter sin examen har Elin nu en traineeanställning på Hitachi Energy. Under den här tiden har hon hunnit med att prova på att både jobba produktionstekniskt och samt med processer.
– Jag sitter också som ordförande i gruppen för alla trainees på företaget. Det jag har kommit fram till under min tid är att jag vill utvecklas i en ledarskapsroll. Och att sitta som ordförande för traineegruppen är ett sätt att att självutveckla mina ledarskapsförmågor vid sidan av, säger hon.
Elin ser sig själv mer som generalist än specialist och drivs numera av att hjälpa andra att utvecklas i sina roller.
– Min starkaste ledaregenskap handlar om min kommunikationsstil. Jag gillar raka rör och förväntar mig samma sak av andra – det är inte helt givet i arbetslivet med jag märker att andra ändå uppskattar transparensen i min ledarskapsstil. Och det finns alltid rum för utveckling genom kommunikation innan, under och efter en process. Och det jag har känt av sedan jag kom ut i arbetslivet är att kommunikation är A och O.
Det som ligger närmast för Elin är att hon ska fortsätta på sitt traineeprogram utomlands och valet står just nu mellan Spanien och Italien.
– Hitachi Energi är ett stort och globalt företag och jag är otroligt glad att ha fått en plats här. Och det känns spännande att kunna välja att åka till vilket land som helst. Men just nu vill jag bredda mina kunskaper genom att gå mer mot service och lära mig mer om kundkontakter för att få med mig en så bred palett som möjligt under min traineeperiod, säger Elin Mellberg.
När Elin siar fem år in i framtiden så hoppas hon på att ha uppnått en ledarposition.
– Jag vill ju inte sätta upp alltför höga mål för om jag inte uppnår dem så kommer jag bara känna besvikelse. Men jag hoppas ändå på att jag åtminstone leder en grupp om fem år. Jag behöver inte vara chef på pappret utan skulle också kunna se mig själv som en informell ledare. Jag vill helt enkelt ha en roll där jag bidrar till att få andra att utvecklas och frodas i sina roller, avslutar Elin Mellberg.