Dagens trend handlar om ekologiska kvalitetsprodukter, närproducerat, gärna handgjort av äkta och lokala råvaror. Branscher med ett högt inslag av hantverk, exempelvis konditorier, tillhör dem som växer starkt i Sverige idag.
I Arlas senaste Konditorrapport 2014, framgår att bageri- och konditorinäringen idag är den mest växande branschen inom livsmedelsproduktion med en tillväxt på 8,6 procent per år och 930 verksamma företag. Varannan arbetsplats inom svensk matproduktion är just ett konditori.
– Trenden har svängt från att svenska folket under en lång period helst köpte fabriksproducerade, plastförpackade bitar i snabbköpsbutiker till att nu gärna köpa äkta hantverk på ett lokalt konditori, säger Gunilla Blomqvist från Foodserice vid Arla Foods.
Men än står sig fabrikstillverkade sötsaker, i synnerhet om de är innovativa. Gábor Mészáros startade sin chokladfabrik i Budapest för fyra år sedan. Hans fantasifulla, lyxförpackade chockladkakor med blomblad och torkade bär gjorde succé i Europa och nu även på chockladmässa i Stockholm tidigare i höst.