Arbetskamraterna på Odigo Smart Factory har nominerat Tor Bratt till utmärkelsen Årets Unga Automationsledare för hans arbete med att utveckla kollaborativa robotar.
Men 31-åringen har en hemlighet som kanske överraskar många: Hans eget hem är helt befriat från smarta uppkopplade produkter.
– Det vore väldigt kul med sådana, men det är lite tvärt om, jag kör med en gammal stereo och vinylspelare. Det finns mycket annat att göra i livet. Det gäller att bredda sig lite.
Han tror att en av anledningarna till hans nominering är den unika roll han har på arbetsplatsen, och säger:
– Det är kul att ha blivit nominerad och jag tror att det kan bero på att min roll är lite annorlunda och nyskapande.
– Jag kunde inget om automation när jag fick det här jobbet, utan mer om produktutveckling och konstruktion. Lite av varje — lite programmering, lite el, lite konstruktion — så jag har inte varit färgad av något man gör i den här branschen.
När tidningen Automation senast intervjuade honom förra hösten hade han två kolleger inklusive grundaren Markus Engström. I dag är de fyra som jobbar med kollaborativa robotar.
– Uppgiften kräver att man gör lite av varje, det finns inget moment som är en heltidstjänst.
Bratt arbetar med alla delar av projekten, vilket han ser som en fördel.
– Ja, men det tror jag. Det är ofta ganska begränsade eller isolerade system, så det är inte jätteavancerade grejer.
Vår robot skickar kanske signaler till en annan maskin, men själva robotens användningsområde är oftast begränsat. Man får ganska snabbt en helhetsbild över både programmeringen och själva hårdvaran.
Han betonar vikten av variation i sitt arbete och nämner hur hans erfarenhet av att göra egna projekt under sina studier hjälper honom.
– Det är variationen som jag tror jag hade med mig lite från skolan att göra egna projekt, och det trodde jag inte att jag skulle stöta på i arbetslivet. Alla dagar ser olika ut.
Bratt avslutade sina studier till civilingenjör i maskinteknik och teknisk design vid LTH år 2019 och hans råd till studenter är att vara nyfikna och öppna för möjligheterna som dyker upp efter examen.
– Var nyfiken på mycket! Jag var ganska trångsynt när jag gick ut, men man ska vara öppen för att det finns mycket roligt inom industrin.
Man kan ju inte så mycket när man går ut och det finns många spännande grejer som dyker upp om man bara är nyfiken – man hamnar kanske någonstans där man inte trodde att man kunde hamna.