Att göra rätt yrkesval är verkligen inte lätt. Att redan vid ynka 15 år bestämma sig inför gymnasievalet. Och efter tre år där, vad händer sedan?
Universitet? Högskola? Arbeta?
Liksom många andra ungdomar gick jag igenom denna förvirrande och ångestladdade resa. Det ödesdigra valet som stakar ut vägen till din blivande pension.
Men det måste inte vara ett så pressat och definitivt beslut som många tror.
Efter avklarad gymnasieutbildning på el- och energiprogrammet i den natursköna sommarstaden Västervik vacklade jag runt på ströjobb inom restaurangbranschen, vidare till handelssektorn, för att även bli erbjuden lite småjobb här och var.
Var jag nöjd? Absolut, men mitt brinnande intresse för teknik och förändring gjorde så det kliade i fingertopparna.
Jag var då kluven om valet att plugga upp betyg för att söka in på ett tekniskt basår och säkra en plats att studera på universitet till civilingenjör. Men då dök den där annonsen upp, om en YH- utbildning: automationsingenjör. Plats: Linköping, Teknikhögskolan.
Då var jag rätt.
När jag hörde talas om utbildningen så förstod jag inte exakt vad man skulle arbeta med i denna roll. Från tidigare år som studerande på el- och energiprogrammet hade vi bara skrapat på toppen av vad som visade sig vara ingången till enorm bransch och enormt många olika karriärer. Jag förstod att det var kopplat mot industrin och programmering av olika system men det var så mycket mer än det.
Att som automationsingenjör kunna påverka resultatet på en så simpel produkt som ett en-liters mjölkpaket genom att bara förändra några ynka variabler eller en viss funktion i en kod. Att lära sig komplexiteten i produktens väg från en idé till en färdigställd produkt och att genom praktiskt lärda teorier inom teknikens värld, sedan kunna utföra dessa moment på egen hand för att utveckla dessa fascinerande maskiner och processer, fick mig att vilja utbilda mig och arbeta som automationsingenjör.
Just nu läser jag mitt sista år på Teknikhögskolan i Linköping. Det är en yrkeshögskola där utbildarna har som mål att skapa ett så brett och komplett kunskapspaket som möjligt för att sedan komma ut som examinerad automations ingenjör. Utbildningen är mycket praktiskt inriktad, med tre olika praktikperioder med många fascinerande och lärorika projekt, till exempel att bygga och programmera en drönare och programmera en självgående robot-sköldpadda.
Det dröjde inte lång tid in på utbildningen förrän jag visste att jag valt precis rätt väg.
Vad framtiden har att erbjuda mig får vi se. Kanske arbetar jag med att programmera nya avancerade styrsystem från Siemens eller så arbetar jag för ABB med att optimera och framställa nya typer av industrirobotar. Eller driver jag kanske mitt eget bolag där jag och mina kollegor hjälper till att digitalisera och automatisera framtidens industri.
Oavsett vart vägen leder är jag förväntansfull och upprymd över att få vara med och påverka dagens industri med all vår nya generationsteknik och även kommande.
Felix Eriksson