Mellan tre och fyra el-konstruktörer på Rejlers i Oslo använder nästan dagligen programmet Cadett Elsa bland annat för att rita kretsscheman för Statnett, Elvia, Glitre Energi Nett och Skagerak Nett, rapporterar Cadett Elsa i en kommuniké. Øystein Bøyding Hansen leder Elkraft Øst hos Rejlers i Norge, enavdelning specialiserad på effektivisering och digitalisering av energisektorn. Avdelningen har också en bred IT-kompetens för bland annat optimering av driften samt av transmission och distribution av elkraft.
– När vi påbörjar ett nytt projekt så startar vi med att skapa en ny ritning från grunden i olika lager på varandra, berättar Øystein Bøyding Hansen. Det är också lätt att återanvända mallar och filer från äldre förlagor och använda dem som utgångspunkt för det nya projektet. En ny och trevlig funktion som vi uppskattar är den så kallade ”Quick-PDF”. Med den kan vi under arbetets gång snabbt skapa en arbets-pdf som vi placerar vid sidan av på skärmen. På så sätt kan vi jämföra olika versioner och se hur långt vi har kommit med projektet. Quick-PDF gör att vi kan arbeta snabbare och samtidigt få en bättre kontroll.
Automatiska funktioner
Cadett Elsa innehåller mycket automatik. När vi ritat ett schema så får vi mycket gratis, exempelvis automatiska bladhänvisningar, korsreferenser, kravlistor och apparat- och plocklistor, säger Øystein Bøyding Hansen.
– Det som jag upplever som programmets styrka är att resultatet både ser bra ut och är överskådligt vilket är mycket viktigt för oss. Alla ritningar, kretsscheman och tabeller samt tillhörande dokumentation som skapas med Cadett Elsa sparas på ett ställe och blir lätt tillgängliga.
Automationen, som är inbyggd i Cadett Elsa, gör att vi kan generera apparat- och plocklistor, kabeltabeller och kabelparttabeller. Dessa genereras automatiskt utifrån kretsscheman, vilket fungerar mycket bra. Med lite hjälp från cadetts support har vi tagit fram egna, skräddarsydda rapporter och sammanställningar, så att resultatet blir precis som vi vill ha det.
Cadett Elsa