Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Tidningen Automation

    Guldhanden 2025

    • Hem
    • Om Automation
    • Företagens Webbsida
    • Kontakta oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Mässor & Event
    • Tipsa oss
    Tidningen Automation

    Guldhanden
    2025

    Hem » Varva ner och hitta ditt semestermood
    Nyheter

    Varva ner och hitta ditt semestermood

    2024-06-26
    Dela
    E-post Facebook LinkedIn Twitter Tumblr Reddit

    Maskinerna är avstängda, mejlkorgen rensad och semesterbilen är laddad. Allt är redo för en perfekt semester. Men ändå känner du dig så utmattad att du helst vill låsa in dig i källaren de kommande fyra veckorna. Det är inte ovanligt att bli sjuk precis när det är dags för ledighet.

    Varför kraschar vi vid semesterns början?

    – Om du kraschar precis när semestern börjar, är det ett tydligt tecken på att situationen har varit pressad under lång tid. De sista veckornas arbete blir bara droppen som får bägaren att rinna över.

    Det säger Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska Institutet som forskar kring stress och arbetsliv. Stress är inte farligt i sig, våra kroppar är gjorda för att klara pressade situationer. Det är när återhämtningen saknas som det blir skadligt för kropp och hjärna.

    Olika nivåer av återhämtning

    Anna Dahlgren talar om återhämtning på olika nivåer:
    Sömn: Att sova gott ger bästa återhämtningen. Under sömnen återuppbyggs hormonbalanser, immunsystemet stärks, minnen från dagen bearbetas och hjärnan får en storstädning.
    Aktiviteter: Saker vi gillar att göra. Det kan vara promenader, träning, träffa vänner eller läsa en bok. Det är tid då vi fokuserar på något annat än arbete, sjukdomar eller oro för framtiden.
    Mikroåterhämtning: Korta pauser i vardagen när du stannar upp, sänker axlarna, och drar några djupa andetag innan du går tillbaka till arbetet. Eller när du stannar till på en parkbänk och lyssnar på fågelsången på vägen hem från jobbet.

    Återhämtningsparadoxen

    Men återhämtning kan vara svårt att hitta i det dagliga ekorrhjulet. Att sova när hjärnan går på högvarv, att ta sig tid att läsa en bok när tusen saker behöver göras på jobbet och att orka bry sig om fåglarna kan kännas omöjligt.

    – Det kallas för återhämtningsparadoxen – när vi behöver återhämtning som mest är den som svårast att få till. Då behöver vi strategier. Planera in återhämtning både under och efter arbetstid.

    Olika sorters trötthet och deras återhämtning

    Anna Dahlgren pratar om olika sorters trötthet:

    • Fysisk trötthet, efter att du gjort något ansträngande med kroppen.
    • Mental trötthet, när du fokuserat och arbetat med hjärnan.
    • Känslomässig trötthet, när du haft det känslomässigt jobbigt eller känner att du inte räcker till.

    Beroende på vilken sorts trötthet du känner kan du behöva olika sorters återhämtning. Om du haft en fysiskt krävande dag kanske återhämtningen är en god middag eller en film på tv. Om du är mentalt trött kanske det passar bättre med en långpromenad eller en timme på gymmet. Om du är känslomässigt trött kanske du vill ta en fika med en kollega du tycker om.

    — För mig är ridning riktigt bra återhämtning. På hästryggen måste man ha fullt fokus på det man gör. Det går inte att älta jobbproblem. Men du måste hitta den återhämtning som passar bäst för just dig. Pröva dig fram, säger Anna Dahlgren.

    Hitta tillbaka till det du gillar

    Ibland slutar man göra det man tycker om när man är stressad. Om du under en längre tid jobbar så hårt att du inte orkar någonting annat än att jobba, behöver du bryta mönstret. Särskilt om du ofta är sjuk eller känner att hjärnan inte riktigt hänger med.
    En bra start är att prata om medvetenhet kring stress och återhämtning på jobbet. Du kanske inte är ensam om att känna så. Försök att hjälpas åt och att påminna varandra om hur viktigt det är med återhämtning.

    Tips för en bättre arbetsmiljö

    • Fundera över er miljö för återhämtning. Hur ser det ut i lunchrummet, är det en mysig miljö eller är det bullrigt och stökigt? Finns det möjlighet att dra sig undan och vara ensam en stund?
    • Är det svårt att koppla av på lunchen för att det bara pratas jobb? Då kanske ni ska komma överens om att prata om annat på den gemensamma rasten.
    • Fundera på om det går att bygga in återhämtning i jobbplaneringen. Om förmiddagen består av krävande aktiviteter kanske ni kan lägga lugnare arbetsuppgifter på eftermiddagen.
    • Mejl och telefonsamtal efter arbetstid kan vara stressande. Kan ni komma överens om att undvika att skicka mejl, sms eller telefonsamtal på kvällar och helger?
    • Kan ni hjälpas åt att varva ned i slutet av dagen? Summera vad som gjorts, skriv ned de saker som inte hanns med och titta igenom vad som ska göras morgonen efter. Då blir det lättare att släppa jobbet när ni går hem.

    Sömnens viktiga roll

    Sömn är alltid viktig för återhämtningen. Men hur ska man göra för att få sova gott?

    – Först och främst, ta det lugnt. Enstaka nätters dålig sömn är inte farligt. Kroppen har en fantastisk förmåga att ta igen förlorad sömn. Om du haft svårt att sova länge kanske det inte går att bryta trenden direkt, försök ta små steg i taget.

    Här är några tips på hur du kan varva ned på kvällen:

    1. Prata med någon du tycker om
    2. Ta en varm dusch
    3. Drick en kopp te
    4. Titta på en tv-serie som du tycker om
    (Visited 122 times, 1 visits today)
    Karolinska Institutet
    Föregående inläggToyota Material Handling Europe etablerar Innovationscenter i Linköping
    Nästa inlägg Hitachi Energy ska investera 3,7 miljarder SEK (330 miljoner USD) i Sverige
    Automation

      Relaterade artiklar

      Nyheter Automation2025-06-23

      Byggstart för ABB:s Robotics Campus – nyckelsatsning på svensk automation och AI-robotik

      Nyheter Automation2025-06-19

      Sverige växlar upp för AI – datacenterexpansion i norr

      Nyheter Automation2025-06-18

      Hexagon tar klivet in i humanoidrobotik – lanserar AEON för industriell autonomi

      Nyheter Mary Örnborg2025-06-17

      “Det känns helt fantastiskt” – Gabor Szabo om Guldhanden 2025

      Kommentarer är stängda.

      Verkstadstidningen Förlags AB

      Co / Automation

      Box 2082

      169 02 SOLNA

      Vx 08-514 934 00

      automation@vtf.se

      Instagram LinkedIn
      Få nyheter i mailen
        © 2025 Tidningen Automation ---

        Skriv ovan och tryck Enter för att söka.

        Hantera Cookies

        För att ge en bra upplevelse använder vi teknik som cookies för att lagra enhetsinformation.  Om du inte samtycker eller om du återkallar ditt samtycke kan detta påverka vissa funktioner negativt.

        Funktionell Alltid aktiv
        Den tekniska lagringen eller åtkomsten är absolut nödvändig för det legitima syftet att möjliggöra användningen av en specifik tjänst som uttryckligen begärts av abonnenten eller användaren, eller för det enda syftet att utföra överföring av en kommunikation över ett elektroniskt kommunikationsnät.
        Alternativ
        Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
        Statistik
        Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för statistiska ändamål. Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
        Marknadsföring
        Den tekniska lagringen eller åtkomsten krävs för att skapa användarprofiler för att skicka reklam, eller för att spåra användaren på en webbplats eller över flera webbplatser för liknande marknadsföringsändamål.
        Hantera alternativ Hantera tjänster Hantera {vendor_count}-leverantörer Läs mer om dessa syften
        Visa preferenser
        {title} {title} {title}