L
Lindbäcks är nöjda med upphandlingen. Från vänster: Erik Nord, svensk agent, Ola Magnusson, Mats Olsson och Madeleine Lundmark, Lindbäcks bygg, Folke Emet, Simo Leiviskä, och Heikki Laine, Penope, samt vd, Stefan Lindbäck.

Lindbäcks har tecknat ett avtal med finska Penope OY om leverans av en ny produktionslinje av mellanväggar till sin nya produktionsanläggning på Haraholmen i Piteå, rapporterar Lindbäcks i en kommuniké.
Ordern är värd cirka 5 miljoner kronor.
Kundanpassad
– Penope vann vår upphandling eftersom de kunde tillhandahålla den mest kundanpassade tekniska lösningen för våra funktionskrav, säger Ola Magnusson, projektledare för Lindbäcks nya produktionsanläggning.
Målet har varit att ta fram en produktionslinje med lösningar som underlättar tillverkningen av mellanväggar jämfört med hur det utförs idag i vår befintliga fabrik i Öjebyn.


– För att vända väggarna kommer vi att använda ett vändbord istället för en travers. Det är säkrare och gör att vi kan arbeta med väggen stående när vi gör installationsarbeten.
Transporten av väggarna sker automatiskt på breda gummiband för att vi inte ska skada väggens skivor. Målarna ska ha en fin yta när de börjar sitt arbete, säger Ola Magnusson.
I investeringen ingår även en portalrobot som fäster skivorna och utför bearbetning där portalen positionerar sig med hjälp av laserteknik. Här används ny teknik och styrning som gör att portalen kan arbeta automatiskt utan maskinfiler. Istället är det operatören som ger informationen på ett enkelt sätt.
– Penope är det företag som i upphandlingen låg närmast geografiskt och som kan tillhandahålla den typ av maskinutrustning som vi behöver. Portalroboten tillverkas i Ylivieska i norra Finland, ca 43 mil från Piteå.
Närproducerat
– När det generellt gäller upphandlingar till den nya fabriken, har vi försökt att göra så många som möjligt här i regionen. Det är en stor fördel för oss att ha en närhet till leverantörens service och kompetens. Sedan har deras kompetens inom maskinutrustningar och vår erfarenhet från vår befintliga anläggning varit betydande för den lösning som vi tagit fram, förklarar Lindbäcks i kommunikén. Vi har börjat projektera produktionslinjen. Det känns väldigt bra, i september kommer den vara installerad på Haraholmen, säger Ola Magnusson.

Tylko podstawowe informacje o Automation Magazine

Aktuellt nummer