Linde Gas startar en ny anläggning för fyllning av köldmedia i Enköping

–Vår teknik kan garantera en maximalt miljövänlig hantering och minimala utsläpp av köldmedia. Vid byte av varje sort tomsugs systemet med såväl recoverymaskin som boosterutrustning, säger David Larsson, produktionsingenjör på  Linde. Foto: Linde Gas –Vår teknik kan garantera en maximalt miljövänlig hantering och minimala utsläpp av köldmedia. Vid byte av varje sort tomsugs systemet med såväl recoverymaskin som boosterutrustning, säger David Larsson, produktionsingenjör på Linde. Foto: Linde Gas

Linde Gas, före detta Aga, öppnar en ny och modern anläggning för fyllning av köldmedia i Enköping, rapporterar Linde en kommuniké. Anläggningen ökar tillgängligheten och servicen till kunderna i norra Europa. I ett första steg kommer de vanligaste köldmedierna att fyllas, och i steg två även så kallade A2l-köldmedier. Avdelningen för köldmedia har fyra fyllningsstationer för flaskor och tre för drums (ton-tankar). Med den nya anläggningen kan Linde erbjuda en snabbare försörjning till kunder i Norden och Baltikum.


–Nu kommer vi närmare våra kunder i norra Europa och kan erbjuda ännu bättre service och tillgänglighet, säger Niclas Andersson produktchef för köldmedia på Linde.
–Vi får mer gas på en bil om vi hanterar tankar istället för som tidigare köper fyllda flaskor från någon av våra fabriker på kontinenten. Fokus ligger på att fylla flaskor (främst 12 och 61l). Vi kommer också att fylla vissa volymer i drums. Vi kommer att utgå från lagringstankar om ca 20 ton per produkt, säger Niclas Andersson.
Följande produkter kommer initialt att fyllas i den nya anläggningen för köldmedia: R134A, R407C, R410A och R452A. Andra gaser som kan bli aktuella är exempelvis R407F, R448A, R449A, R450A och R513A.
I steg 2 kommer även A2l köldmedier att fyllas, samt en modern anläggning för hantering av återtagen köldmedia kommer installeras. Den nya anläggningen innebär en positiv miljöeffekt genom färre och kortare transporter. Anläggningen möter högt ställda miljökrav från berörda myndigheter och de miljö- och kvalitetskrav som gäller inom Linde.
Linde Gas

Automation E-mail:automation@vtf.se
Publicerad 2021-07-08 07:33:43